Какви са изискванията на салатното цвекло към топлината, светлината и влагата?

 

Салатното цвекло има по-големи изисквания към топлината от останалите кореноплодни растения. Оптимална температура за развитието му е 15-23°С. Ако се полива редовно, дава високи добиви и при повишена температура. Семената му започват да поникват при 5-6°С. Пониците се повреждат при - 4°С, а извадените от почвата кореноплоди - при - 2°С.

Салатното цвекло е взискателно към светлината, която помага за интензивното пигментиране на кореноплодите.

То не е особено взискателно към влагата, стига да не се получи засушаване на почвата. Във влажни, дълбоки, богати с органични вещества почви салатното цвекло не се нуждае от поливане и дава високи добиви. По-големи изисквания към влагата то предявява в началото на развитието си до оформяне на листната розетка. Същевременно не понася излишна влага в почвата - кореноплодите добиват неприятен вкус и растенията се нападат от болести.

Кои почви са подходящи за салатното цвекло и какви са изискванията му към хранителните вещества?

Салатното цвекло няма особени изисквания към почвата. Почвата, на които то ще се отглежда, не бива да са с кисела реакция. За получаване на едри и сочни кореноплоди растенията се нуждаят от доста хранителни вещества. Много добри резултати дава торенето с разложен оборски тор.

Салатното цвекло се нуждае от калиеви торове - калиев сулфат и дървесна пепел, които благоприятстват за образуването на захари в растенията. В почви, бедни на органични вещества, се внасят с подготовката на почвата и преди сеитбата по-големи количества фосфорни, калиеви и азотни торове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кой са най-подходящите почви за отглеждане на лук?

Земната ябълка може дълги години да е на едно място

Какви са грижите за посева от моркови?

Резитба на лешника