Растението е известно още като гулия, градуня, топинамбур. Стъблото е грапаво и дебело, с височина 2 - 3 м, много прилича на слънчогледовото. Гулията се отглежда заради клубените, използвани за храна на хора и животни, за получаване на спирт. Има възсладък вкус, не съдържа скорбяла, с което се отличава от картофите. Земната ябълка може да се отглежда навсякъде, много е устойчива на суша и студ, не обича влагата. Клубените и могат да презимуват в земята,без да се повредят, ето защо не се вадят наведнъж, като картофите, а през цялата зима според потребностите.
Расте на леки песъчливи почви, които не могат да се използват за други култури, там където другите растения не виреят гулията може да расте 5 - 20 години без да се мести. Подходящо е да се тори с оборски тор, азот и калий. Това е растение, което не боледува и не се дава на
плевелите. В сухи области се засява през есента, или през април. Избират се едри клубени и се сеят като картофите, между редовете се оставят 60 - 80 см, а вътре в реда се редят на 40 см, на дълбочина 10 см. За 1 дка са нужни 100 - 150 кг клубени. След поникване се окопават веднъж за прочистване от плевели и се загърлят. Растенията се развиват буйно и заглушават плевелите, не се напада от болести и неприятели. От 1 дка се получават 1500 - 2000 кг
клубени. За да се увеличи добивът, стъблата трябва да се изрязват. Сортовете се определят по цвета на обвивката на клубените: червената гулия е с големи, кръгли,червено - виолетови клубени, при бялата клубените са големи, продълговати, с бяла кожица. Грудките растат до ноември, добре е да се обират по-късно, за да се даде възможност на хранителните вещества да
преминат от стъблото в клубена. Грудки се съхраняват в мазе при температура около нула градуса и относителна влажност 85-95%, зариват се с влажен пясък или пръст. Най-лесният начин за съхраняване на грудки от земна ябълка е, като бъдат извадени от земята през пролетта. Тогава са много по-вкусни, реколтата винаги е много по-голяма от есента, защото грудките растат до замръзването на земята. Оставени през зимата в земята грудките на земната ябълка многократно се замразяват и размразяват, но това не ги уврежда.Препоръчва се употребата на гулия при стомашно-чревни, сърдечно- съдови заболявания, диабет, затлъстяване , атеросклероза .