За да се преборите с поповото прасе, трябва да приготвите отровни примамки, които да разхвърляте около новозасадените млади растения:

  • - домати,
  • - краставици,
  • - пипер.


Поповото прасе е един от най-опасните врагове в градината, защото се храни с младите кълнове и корени на растенията.Представлява едно насекомо с дължина 4- 5 см, което освен че живее под земята, може и да лети ито на доста голяма височина. Някъде го наричат конощип, конопищница. Презимува ва почвата заедно с оцелелите от миналата година възрастни насекоми. Със затоплянето на почвата нимфата бързо израства и през май е вече полово зряла. Женските снасят по 350 - 500 яйца на купчинка на 15 - 20 см дълбочина в почвата. Излюпените ларви остават цял месец под грижите на майката.

Неприятели по картофите

За приготвяне на примамка се потопяват пшеничени зърна в гореща вода в продължение на 10 минути, за да се размекнат, а после се размесват с приготвения препарат. За 1 кг зърна се вземат 1 - 2 супени лъжици вофатокс или фонецион. Тези препарати са силно отровни затова, докато се приготвят и разхвърлят примамките, трябва да се работи с гумени ръкавици. Разхвърлянето на примамките става под повърхността, непосредствено след засяването на семената, но то може да стане и преди засяването, докато се подготвя почвата за засаждане на разсада. След като хапнат от отровните зърна, насекомите изпълзяват на открито и умират.
 

Рецепта за отровни примамки срещу поповото прасе

Сварете 1 кг зърно, докато набъбни и го отцедете добре от водата. Прибавете 2 - 3 супени лъжици олио, то привлича насекомите и разбъркайте. После сложете 2 - 3 супени лъжици Агрия1050, актелик или флибол. Това са все препарати за растителна защита.Разхвърляйте около 15 - 20 зърна на квадратен метър засята площ и ги заровете на дълбочина 1 - 3 см. Обикновено насекомото се храни през нощта, затова разхвърляйте примамките привечер. Накрая изгорете гумените ръкавици, с които сте работили. Пазете примамките от домашните птици.

Неприятели по зеленчуковите култури

Препоръчват се и други средства за борба. Между лехите да се заровят празни консервни кутии или буркани. Отворите да се оставят на нивото на повърхността на почвата. Попадналите в тях екземпляри се унищожават. Разхвърляните купчинки пресен тор също привличат поповите прасета, които след това се събират и унищожават. При обработка на почвата през есента, пролетта и лятото се унищожават ходовете и гнездата, унищожават се също яйцата, ларвите и възрастните.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се справим с поповото прасе?

Календар Зеленчукопроизводство

Защо се деформират картофените клубени