Поливките, които се извършват през време на вегетацията на растенията, се наричат вегетационни или основни. Вегетационните поливки са изключително важни за зеленчуковите растения. Те поддържат не само благоприятен водния, но и въздушния и хранителния режим на почвата през цялата вегетация на растенията, тъй като предизвикват обмяна на почвения въздух и правят хранителните вещества по-усвоими.

Броят на вегетационните поливки и количеството на поливната вода, която се дава с тях, са различни за различните зеленчукови видове. Например при краставиците, чиято коренова система е плитко разположена, поливките през вегетацията са повече на брой и с по-малко вода, а при зелето, картофите и др. се полива по-рядко и с повече вода. Освен това през пролетта, когато почвената влагозапасеност е добра, зеленчуковите растения се поливат по-рядко, отколкото през лятото, когато активните запаси от влага в коренообитаемия почвен слой се изчерпват.

Торене на спанак, салата, репички, зелен лук и зелен чесън

За да определи кога да извърши вегетационните поливки на зеленчуковите растения, трябва да  се имат предвид главно онези изменения, които настъпват при растежа и развитието на зеленчуковите растения. Външният вид на растенията, цветът им, фазата на развитие и другите признаци могат да ориентират кога да се полее. Тъмнозеленият цвят на листата (особено на връхните) на пипера и доматите свидетелства за намаляла почвена влага. Окапването на цветовете и завръзите пък понякога е указание за голямо почвено засушаване. Завехналите листа на краставиците през по-топлите часове на деня показват, че тургорът на растенията е понижен, а почвената влага е недостатъчна.

Освен това през вегетацията на зеленчуковите растения има периоди, когато те трябва да се поливат редовно и по-често. Такива периоди при пипера са след прецъфтяването и оплождането на първите цветове и при масовото плододаване; при доматите - при зачервяването на плодовете, при масовото узряване и при беритбите; при краставиците - при образуването на първите завръзи, при масовото плододаване и при беритбите; при зелето - през периода преди завиване на зелките и при завиването на зелките и т.н.

Отглеждане на чесън - грижи през вегетацията

Като правило зеленчуковите растения трябва да се поливат в следобедните и в сутрешните часове на деня, особено когато се полива със сравнително хладка вода.

Ако поливката се извърши в горещите часове на деня (по обед), поради рязката разлика в температурата на почвата и на водата някои от зеленчуковите растения (пипер, патладжан, краставици, пъпеши и др.) страдат.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хербициди, растежни регулатори и течни торове при пипера

Ранно производство на краставици в полиетиленови оранжерии

Репички