Първото окопаване трябва да се направи около една седмица след поникването а второто-след още две. Морковите никнат бавно и през този период имат нужда от голямо внимание.
Добре е след засяването на морковите върху посева да се посипе един пласт от ситен добре разложен оборски тор с дебелина 1-2см. Той предотвратява донякъде образуването на почвена кора, вследствие на поливането или от валежите. Кората пречи за редовното поникване на семената и трябва да бъде разтрошавана чрез окопаване. Окопаването на междуредията  се отразява много благоприятно. То разрохква почвата около образуващите се кореноплоди. Ако почвата е рохкава, може да се направи  само плевене за унищожаване на плевелите.
седмици. Първото окопаване трябва да е плитко на 7-8 см
а второто на 10-12 см дълбочина.
Трябва ли да подхранвате морковите?
Април е времето за подхранване на морковите. Първото подхранване направете скоро след поникването им. Комбинирайте го с окопаване и поливане. Нормата за подхранване е 10г амониева селитра на 1кв.метър посев. Второто подхранване направете след като растенията са развили по  няколко листа. Условията и нормите са същите. Трябва да бъдете много внимателни при подхранването с изкуствени торове, защото морковете са склонни да натрупват в себе си нитрати. Ето защо строго спазвайте предписаните количества изкуствени торове и в никакъв случай не прекалявайте с тях.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Джоджен - отглеждане

Копър - отглеждане

Отглеждане на магданоз

Отглеждане на праз