Подготовка на почвата и сеитба на магданоз (Petroselinum hortense)

Магданозът се отглежда, подобно на морковите, на високи лехи, не по-широки от 70-80 см (при поливка с течаща вода до 40-50 см). Засява се на редове на 10-15 см ред от ред при зариване на семената на дълбочина 2-2,5 см. Листният магданоз се сее със сеитбена норма 700-800 кг на дка. семена, кореновидният - с 300-350 кг на дка. Сее се рано напролет, когато стане възможно да се работи, и предзимно - през декември. След сеитбата почвата се притъпква леко с дъска.

Грижи през вегетацията за магданоза

Листният магданоз не се прорежда; кореновидният се прорежда около 1 месец след поникването, на разстояние 5-8 см растение от растение. Полагат се особени грижи за почистване на посева от плевели и за редовни поливки през 7-8 дни. След като се изреже листната маса, се подхранва с 8-10 кг на дка. амониева селитра. След това се полива обилно, за да може да проникне торът до кореновата система.

Прибиране на магданоза

След оформяне на листната розетка магданозът е готов за изрязване. При ранна сеитба това е около средата на май. Листата на магданоза се отрязват, без да се поврежда връхната пъпка, след вдигане на росата. При добри грижи те се режат през 20-25 дни. За пазара се връзват на връзки от по 100 гр. Така продължава до застудяване късно през есента. Листният магданоз се оставя да презимува на мястото и през пролетта, преди израстването на цветоносните стъбла, а след това се орязва 1-2 пъти. Кореновидният магданоз се прибира в края на октомври - началото на ноември; листата му се орязват около 2 см над челото и кореноплодите се съхраняват през зимата. Кореноплодите трябва да се пазят от нараняване.

От 1 дка. се получават 25 000-30 000 връзки (от листния магданоз) и около 1 500-2 000 кг кореноплоди.

Получаване на пресен магданоз през зимата

Извадените през есента кореноплоди от листния магданоз (може и от кореновидния) с подрязани розетки се засаждат в студен парник на разстояние 5-6 см между редовете и 3-4 см в реда. При по-сериозни застудявания се поставят парниковите рамки, а отстрани може да се натрупа топъл оборски тор около касата. Грижите се изразяват в поливане, подхранване и проветряване. На една парникова рамка се дава с поливната вода 3-4 гр. амониева селитра и се полива обилно с чиста вода. Така през зимата се берат пресни листа от магданоз, а през пролетта може да се образуват кореноплодите.

За същата цел кореноплодите от магданоза може да се засадят в сандъчета и саксии или на по-заветно и слънчево място.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пащърнак – отглеждането му е лесно

Пикиране на разсад

Да отгледаме бакла

Пролетен Грах