Джодженът е многогодишно растение от сем. Устоцветни. Коренището na джоджена е хоризонтално и от него ежегодно израстват нови стъбла, които достигат височина 30-100 см, с гладки или слабо овласени разклонения. Листата са тъмнозелени, елипсовидно удължени и заострени на върха, отгоре грапави и отдолу с власинки, приседнали или с къси дръжки. Дребните цветове са светловиолетови или червеникави, събрани в класчета на върха на клонките. Семената са съвсем дребни, черно-кафяви.

Цялата надземна част на джоджена съдържа много етерични масла, основната част на които е ментолът. В листата количеството на витамин С е до 25 мг %, на каротина - до 7,3 мг %, на рутина - 13,8 мг %. За храна и подправка се използуват листата, цветовете и младите разклонения. В народната медицина джодженът е известен като тонизиращо средство и средство срещу някои заболявания на дихателните и храносмилателните органи.

Специални сортове джоджен няма, отглеждат се местни форми. За джоджена се отглежда на място с плодородна добре обработена и незаплевелена почва. Препоръчва се за отглеждане на джоджен да се внасе  3000-4000 кг/дка разложен оборски тор и на минерални торове - 20 кг суперфосфат и 10 кг амониева селитра на декар.

Джодженът се отглежда чрез засаждане на части от коренищата през есента или през пролетта във фитарии на разстояния 30/20 см. През вегетацията почвата се разрохква, плеви се и редовно се полива, особено при засушаване, подхранва се с минерални торове след първото орязване; през есента ежегодно се внася разложен оборски тор.

На едно и също място джодженът остава 3 години, след което се налага подновяване на насаждението на ново място.

Джодженът се орязва 2 пъти през сезона - преди прецъфтяването и късно през есента. Орязаните клонки се връзват на снопчета и се сушат на сянка, на сухо и проветриво място. От 1 дка се получават 400-500 кг изсушени стъбла и 200-250 кг сухи листа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Копър - отглеждане

Отглеждане на магданоз

Отглеждане на праз

Пащърнак – отглеждането му е лесно