Копърът (Anetum graveolens) е едногодишно растение от сем. Сенникоцветни с много къс вегетационен период. Коренът на копъра е тънък, вретени виден, стъблото - високо до 150 см, гладко, зелено, разклонено, а дълбоко насечените листа са игловидни, светло- до тъмнозелени; стъблото и листата имат восъчен налеп, придаващи им сивкав оттенък. Цветовете образуват сложно съцветие - сенник, семената са плоски, елипсовидни с ивички по края и светлокафяви.

Богатото съдържание на етерични масла в стъблото, листата и семената придават на копъра специфичен приятен аромат, заради който той се цени високо като подправка на ястия, в хранителната промишленост и като суровина в козметиката. Хранителната стойност на копъра се определя от високото съдържание на витамини (С, В1, В2, РР, Р, каротин - провитамин А) и минерални соли на калия, калция, фосфора и желязото.

Понеже е студоустойчиво растение, копърът издържа ниски температури с няколко градуса под нулата, а семената му започват да поникват при доста ниски положителни температури. Оптималната температура за растежа е около 16°С.

Към влажността възрастните растения не са особено взискателни, но младите се нуждаят от повече вода. Тъй като семената на копъра никнат 16-20 дни след засяването, за набъбването и повикването им е необходима добра и постоянна в този период почвена влажност.

Макар и без големи претенции към светлината, по-ароматичен става когато се отглежда копър на слънчеви места.

По-късният копър се сее на фитарии. Може да се сее разпръснато, но за предпочитане е редовото засяване на 20 см между редовете. На 1 дка не трНа влажно място копърът се засява на висока леха, която е по-подходяща и за ранна сеитба; на сухо място и пябва да се сеят повече от 0,7-0,8 кг семена, защото сгъстеният посев се самозасенчва и дава нискокачествен добив. Разбира се, предпочита се етапно засяване, за да се осигурява млад и свеж копър продължително време през годината.

Много рано копърът може да се засее в студен парник или под полиетилен.

Сее се копър и като уплътнител на други зеленчукови култури, по вадите, между кавалите и пр.

През вегетацията посевът от копър се плеви, разрохква и полива.

Зеленият копър се прибира 20-30 дни след повикването, когато растенията достигнат височина 10-15 см. Изрязва се до самата почвена повърхност и се връзва на връзки.

За приготовляване на туршии копърът се прибира, когато цъфне или започне зреенето на семената - 55-60-90 дни след поникването.

От 1 дка се получава 8000-9000 връзки копър, или около 1000 кг сухи стъбла.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Почистване, сортиране и калибриране на семената

Размножаване на киви

Цъфтеж и оплождане на лозите

От какво се нуждаят младите лозички

Отглеждане на магданоз