Градинска лободаГрадинската лобода (Atriplex hortensis) е едногодишно растение.

Стъблото на градинската лобода е право, разклонено, високо до 2 м.

Листата са триъгълни, целокрайни или със слабо назъбени краища, различни по краска - жълтозелени, зелени, червени, пъстри.

За храна се използват листата на младите разклонения, а понякога и върховете на стъблото и разклоненията. Листата са богати на витамин С (93,6 мг %), на рутин (113 мг %), на белтъчни вещества и минерални соли. Използват се, както спаначените листа.

В медицината лободата е известна като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.

Лободата не е взискателна към почвата, но за получаване на висок добив и качествени листа трябва да се отглежда на плодородна, богата на органични вещества почва. При недостатъчна почвена влага лободата образува бързо странични разклонения, листата й издребняват и загрубяват; затова, въпреки че е сухоустойчива, за успешното й отглеждане се изисква поддържане на добър воден режим.

Градинската лобода се отглежда чрез директно засяване на открито, възможно по-рано през пролетта, на етапи, през 10-15 дни, до настъпването на сухо и горещо време. Засяването може да се продължи през юли-август.

Сеитбата се извършва на редове с 1-1,5 кг на дка семена при междуредово разстояние 30-35 см; след прореждане на поникналите растения между растенията в редовете се оставя разстояние 25-30 см.

През вегетацията редовно се полива, подхранва и окопава 1-2 пъти.

Лободата се прибира по два начина: чрез отрязване на младите растения, когато достигнат височина 30-40 см, и чрез последователно откъсване на листата, като растенията се оставят да продължат растежа си.