Колибактериозата се среща предимно при някои породи зайци - Чинчила и предимно при по-младите. Колибактериозата се причинява от различни отродия на Ешерихия Коли. Колибактериите са обичайни обитатели на храносмилателния канал на зайците и болестта се проявява под действието на предразполагащи причини - хранене с непълноценни и недоброкачествени фуражи, висока влажност и пренаселеност, лоша хигиена, отравяния, неправилно преминаване от периода на бозаене към растителни фуражи и др. Посочените фактори водят до отслабване устойчивостта на организма на зайците. Фекалиите, които съдържат причинителите на колибактериозата замърсяват фуражите и водата.

Признаци: Заболяването протича остро. Апетитът и подвижността намаляват, появява се диария. При младите зайци протича свръхостро и завършва с внезапна смърт. При възрастните зайци се наблюдават – треска, липса на апетит, силна жажда, подуване на корема, течни фекалии. Животните бързо се изтощават и за 2-3 дни умират. Малко от тях оздравяват, но този процес е продължителен и зайците изостават в развитието си.

Лечение на колибактериоза по зайците: За получаване на по-висок ефект от лекарствата, преди тяхното приложение е необходимо да се оптимизират храненето и отглеждането и да се подобрят зоохигиенните условия. Добри резултати се получават от лечението с широкоспектърни антибиотици. За удобство лекарствата е най-добре да се дават с фуража и водата.

Профилактика: Болните животни се изолират и се лекуват. Поддържа се висока хигиена в помещенията. Особено внимание се обръща на храненето и отглеждането на бременните зайкини. Здравите зайци е необходимо да се третират с антибиотици и сулфаниламиди. Особено полезно е да се дават и противококцидиозни средства.