Гъсеницата на крушовия плодов червей е съвсем мъничка, но вредата от нея е голяма. Само за една нощ повечето от крушите може да окапят. Опитайте всички възможности, за да се избавите от този неприятел.
Често се случва само за една нощ земята под крушовите дървета да се покрие с окапали плодове. Дори и най-наблюдателният не би могъл да забележи някакви повреди по тях. Тогава на какво се дължи това, след като не е преминала буря или градушка през нощта? Ако добре разгледате крушите, ще забележите, че някои са пронизани като със сачми и имат по един кръгъл отвор на плодната кожица. Вземете нож и ги разрежете на две половини. Ще видите, че семенната кутийка е изпълнена с огризки и извержения, а дупчицата е началото на едно каналче със съвършено гладки стени, което преминава през месестата част и стига до семенната кутийка.

Тази повреда се причинява от крушовия плодов червей. Внезапното на пръв поглед червясване и окапване на крушите е само привидно. То е резултат от особения начин на живот на гъсеницата на неприятеля. Пеперудата не е опасна. Храни се с нектара на цъфтящите плевели или пък пие само вода. Но след като съзрее подово, снася яйцата си. Те са млечно белезникави и приличат на съвсем мънички и разлети парафинови капчици, конто човек почти не може да забележи.

От яйцето се излюпва микроскопична гъсеничка, която се вгризва в плода направо под яйчната черупчица и прониква бързо в семенната кутийка. Там тя се храни докато се развие напълно. Интересно е, че по външен вид нападнатият плод по нищо не се отличава от здравия. Но веднага щом се изхрани, гъсеницата прави тунел, по най-късия път напуска плода и по копринена нишка се спуска на земята, а червивите круши окапват. Част от тях може да паднат на повърхността на почвата, преди гъсениците да са ги напуснали. Затова те напълно не се различават от ненападнатите. Прави впечатление, че през август червясват само ранозрелите сортове, като окапват най-едрите, най-сочните и сладките плодове.

Как да се избавите от крушовия червей, който дели заедно с вас плодовете? Опитайте всички възможности, макар че те не са толкова много. Най-лесният и често практикуван начин за борба е химичния, но той не е така ефикасен, както срещу ябълковия, сливовия и източния плодов червей. Бедата е в това, че току-що излюпените гъсеници на крушовия червей не пълзят по плодовете, а остават скрити под яйцето и препаратът не може да попадне върху тях. Но ако пръскате, когато пеперудите започнат масово да летят, още преди да са снесли яйцата си, резултатът е по-добър. Химичната борба срещу крушовия плодов червей се води както срещу ябълковия плодов червей. Няма официално регистрирани препарати.

Не бива да забравяте, че при работа с инсектициди е задължително да спазвате карантинните срокове. Затова най-ранозреещите сортове, които ще берете през юли и първата половина на август, не трябва да третирате. Зреещите през втората половина на този месец пръскайте само един път и началото на август, а тези, които зреят през септември и октомври - два пъти. Първото третиране е в началото на месеца, а второто - 15-20 дни след това. Най-добре е с химични препарати да работите надвечер, около залез слънце. Тогава пеперудите се раздвижват и започват да летят. И друго - през нощта напръсканият разтвор засъхва и няма да е опасен за пчелите, конто на следващия ден ще долетят до дърветата.

Изхранените гъсеници, след като напуснат плодовете, се скриват в повърхностния почвен слой, където изпридат плътни кожести пашкули. Там те прекарват есента, зимата, пролетта и първата половина на лятото. Желателно е след беритбата на плодовете почвата под короната на дървото, и особено около стъблото, да прекопаете или да изорете. По този начин ще убиете голяма част от тях, а другите, които са останали на почвената повърхност, ще загинат от зимните студове или ще бъдат изядени от птиците. И още нещо - навреме събирайте окапалите плодове и ги унищожавайте, преди още гъсениците да са ги напуснали.

Не подценявайте борбата срещу крушовия плодов червей. Ако не унищожите неприятеля сега, през следващата година ще се намножи повече. А свършите ли добре работата си, можете да бъдете сигурни, че в градината ви ще има само единични червиви плодове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Растения защитават растения

Как се плеви шафран

Как да се справим с поповото прасе?

Приготвяне на работни разтвори за растителна защита