За откриване на тиха смяна на майките, за означаване на възрастта им и за по-лесното им намиране в гнездото, както и за продажбa, майките трябва да се белязват. Това се извършва най-лесно, когато се изземват от нуклеуса. Белязването се извършва с цветен белег, който бива различен за различните години. За нашата страна е възприето да става като се редуват цветовете на националното знаме: 1989 г. бял, 1990 г. зелен, 1991 г. червен, 1992 г. бял цвят и т.н. По този начин по-лесно се запомнят цветовете, а оттам и възрастта на майките. За белязане се приготвя бързосъхнещ разствор от съответно оцветен втечнен целулоид. Целулоидът се нарязва на дребни парченца, които се поставят в шише и се заливат с двойно количество ацетон. С тънко изрязана клечка, на която се забива кърфица, се нанася малка капчица от боята върху горната страна на гръдния дял на майката. Майката се хваща внимателно с палеца и показалеца на лявата ръка, без да се притиска коремчето й, а с дясната се нанася белегът. За да получат необходимият цвят, пчеларите предварително трябва да се упражняват на търтеи. Ръцете трябва да са чисти.

Белязането може да се извърши и с малко цветно кръгче от станьол или от опалит, което се залепва върху горния дял на гръбното членче с шеллак и спирт. След белязането майката се поставя в клетка или върху рамката и след това се освобождава. Пчеларите, които нямат опит, могат да бележат майките по следният начин: хващат майката внимателно за крилата и я поставят в чиния с не много гъст мед. При това й положение с кибритена клечка или с тънка четчица се поставя една капка от боята.

Изпращане на майки. За изпращането на майки от едни пчелини в други се използват специални клетки. Клетката се заселва, като през свободният страничен отвор се пускат по единично майкта и 15-20 пчели придружителки. Двата странични отвора се затварят с тапи. 

В зависимост от броят на майките, които ще се експедират, се правят пакети, на които се пишат адреса на получателя и предупреждение: “Внимание, живи пчели. Доставете ги веднага!”

При пристигането им на местоназначението майките се преглеждат в присъствие на получателя и пощенския служител. Ако има загинала майка, съставя се протокол, който заедно с клетката (майката), веднага се връща на изпращача за рекламация. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се прави главен (основен) пролетен преглед на пчелните семейства?

Пролетно подхранване със захарен сироп на пчелите

Как да сменим старите пчелни майки – начини на придаване на майка?