смолотечениеСмолотечението при костилковите овощни видове се дължи на запушване на проводящи цеви. Най-често смолотечението се среща при кайсията и прасковата, но не е рядкост и при стволовете и при по-дебелите клони на черешата, вишната и сливата. То е предупреждение за евентуална поява на рак по клоните на дърветата, както и за тяхното предстоящо изсъхване.

Причините за смолотечението са различни. Най-честите са повишено количество на калций в почвата, неподходяща подложка, високо или променливо ниво на подпочвената вода, продължителни ниски зимни температури, късни пролетни студове, дори и някои насекоми (например гъсениците на някои видове дървесинояди).

Трябва да се знае, че раните, получени при резитбата на овошките, са входна врата за гъбни, бактерийни и вирусни болести, които също са причина за запушване на проводящите цеви и за изтичане на смола. Следователно, за да се води успешна борба срещу смолотечението, трябва да се открие първопричината и след това да се започне лечението.

Смолотечението може да се сравни, макар и да не е много подходящо, с високата температура на човешкото тяло, от която понякога човек страда. Високата температура също не е болест, а само признак. Човек може да има температура, ако е болен от грип или ако има възпаление на белите дробове. Но причина за температурата може да бъде също нараняване или отравяне. Следователно не трябва да се лекува високата температура, а трябва да се открие и да се премахне причината, която я предизвиква.

Колкото по-благоприятни са условията, при които се намират растенията и колкото е по-равномерно снабдяването им с вода и с хранителни вещества, толкова по-малка е и опасността от смолотечение.

Капките смола върху ствола или клоните на дървото трябва да се премахнат грижливо, след което с остро ножче се изрязва кафявата мъртва тъкан по тях, докато се стигне до здрава тъкан. След това раната се дезинфекцира с 5%-оцетен разтвор и се покрива с овощарска замазка, която стимулира възстановяването на тъканите.