Всички овощни дръвчета виреят повече на алкални, отколкото на кисели почви. За целта използвайте лакмусова хартия, или реактивни картончета. В чаша пригответе рядка кашица от почва, която сте взели от различни места в градината и добре сте размесили. За приготвяне на кашата използвайте само дестилирана вода(от аптеката). От киселата почва синята лакмусова хартия става червена.В алкалната почва червената лакмусова хартия ще стане синя. Реактивни картони има за различни обхвати на реакцията. Може да ползвате и един уред, който се нарича"Пехаметър на Чесни" и се ползва според предписанията.

Всички овощни дръвчета изискват почви, които клонят повече към алкална, отколкото към кисела реакция. Ако засаждате костилкови дръвчета непременно проверете реакцията на почвата, защото когато в почвата липсва варовик растежът на фиданките не е задоволителен и последицата от това е, че започва изтичане на клей от дръвчетата.

По отношение на почвата черешите са по-претенциозни от вишните. Черешите виреят най-добре в топли почви, които пропускат въздуха много лесно. Местата с падане на късни мразове през пролетта не са подходящи, защото черешите цъфтят рано. При вишните това не е толкова опасно,защото цъфтежът им е по-късен. Сухите и песъчливи почви, както и почвите с плитки подпочвени води до около 70 см са подходящи за вишните.

Сливите, прасковите и кайсиите виреят най-добре в топли и проветриви почви, да са богати на хранителни вещества, да имат много хумус. Много сухите почви не са подходящи за тях.В местата, където падат късни пролетни мразове не са подходящи за тях.

Дюлите обичат рохкави и топли почви с много хумус, на които не липсва и варовик.Най-добре е да ги засеете на закътано място, те могат да виреят и на полусянка, без това да намалява добива им.
Мушмулата не е придирчива към почвата и дава добри добиви, когато е на полусянка.

Прихващането на овощните дръвчета се благоприятства, ако преди засаждането потопите корените им в глинена каша. Това се препоръчва предимно при леките почви.Кашата от глина трябва да бъде толкова гъста, че да полепне като слой по корените. Потапянето направете, след като сте отрязали с остър нож гладко повредените корени. При засаждането следете мястото на облагородяване да остане свободно малко над повърхността на почвата.

След засяването поставете защита на стеблото от диви зайци, може да използвате изкуствено фолио с щанцовани дупки, слама,сухи стебла от слънчоглед.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Съвети относно засаждането на сливите

Отглеждане на круши - какво трябва да знаем?

Грижи за овошките през есенните и зимните месеци

Попска круша - Cure