Кинг руби Сортът Кинг (кралски рубин) руби е получен от кръстосването на сортовете Емпериор и Султана муската в САЩ. Размножен е в Калифорния и Италия. В България е внесен през 1984 г. и се отглежда на малки площи в района на Пловдив и някои други райони на страната.

Листът е голям, леко фуниевидно огънат, плътен, кожест, мрежесто набръчкан, гол, отдолу с четинки по нервите, средно до дълбоко нарязан, петделен. Опашният вряз е затворен и дяловете се възсядат. По главния нерв често се наблюдава характерна чупка. Дръжката на листа е средно дълга, дебела, гола, на места виненочервена.

Гроздът е много голям, крилат, сбит. Дръжката му е къса, дебела, жилава. Средната маса на един грозд е от 400 до 1850 г, като отделни гроздове достигат до 2 кг и повече.

Зърното е средно едро до едро, овално, елипсоидно. Кожицата му е дебела, жилава до крехка, розово-червена до тъмночервено-виолетова. Консистенцията му е месеста. Вкусът му е приятен, хармоничен. Зърната са неизравнени по големина, безсеменни или със слабо развити семена. Средната маса на едно зърно е 3-4 г.

Сортът Кинг руби се отнася към групата на много късните сортове. Гроздето му узрява около средата на октомври.

Лозите са силно до буйно растящи, с много дебели леторасти. Отличава се с голяма родовитост и добивност, поради което при всички стъблени формировки резитбата трябва да бъде къса - на чепове с по 2 очи. Средният добив от лоза е от 7 до 10 кг, а от декар - над 2 000 кг. Подходящ е за асмовидно отглеждане.

Сортът Кинг руби е склонен към милерандаж. Лозите се нападат от оидиум и са слабо устойчиви па ниски зимни температури. Афинитетът му с подложките е добър. Може да се отглежда върху плодородни топли почви при напояване.

По механичен състав на гроздето Кинг руби е типичен десертен сорт. Процентът на зърната в грозда е висок. Кожиците съставляват малка част от масата на зърната. Съдържанието на захари в гроздето при консумативна зрелост е 15-17%, а на титруеми киселини - 5-6,5 г/л. Гроздето има много добра транспсртабилност и съхраняемост.

Сортът Кинг руби притежава ценни качества - голяма родовитост и безсеменност. Гроздето му е предназначено за консумация в прясно състояние и за съхраняване при хладилни условия. У нас може да се отглежда в най-топлите райони на страната. За да се получи качествено грозде, необходимо е да се контролира добивът на лозите, като се отстраняват част от гроздовете, а на запазените се прерязват върховете след цъфтежа.

Може да се отглежда само в топлите райони с надморска височина до 200 м.