Засаждане на Годжи Бери Goji berry

ИЗБОР НА МЯСТОТО.
Правилният избор на мястото за създаване на насаждение е много важно.За доброто развитие на растенията от Годжи Бери трябва да вземем предвид няколко важни изисквания:

- Подпочвени води не трябва да надвишава 80 - 90 сантиметра,не обича преовлажняването!
- 1/3 пясък към почвата е най-доброто съотношение за отглеждането му.
- Годжи бери расте много добре в алкална почва на рН от 8.2-8.6.
- Всяка добра градинска почва е подходяща за нормалното развитие на Goji berry.
- Ако е възможно подбирайте по лека,отцедлива почва.
- Предпочита слънчево място или частична сянка.
- Годжи Бери издържа на студове под -25 ° C и горещини над 40 °C
- Добре вкоренени (след 2-3 година) издържат без проблем на дълги засушавания.

ПРЕДПОСАДЪЧНА ОБРАБОТКА.
Напрполет или на есен мястото предназначено за засаждане с Годжи Бери Goji berry се наторява с 2-3 тона угнил оборски тор,40-50 кг суперфосфат (Р2О5) и около 20 кг калиев тор (К2О) и се изорава на около 30-35 см дълбочина(не повече от 40 см). Преди да пристъпим към садене мястото се изравнява и маркира.

РАЗСТОЯНИЕ НА ЗАСАЖДАНЕ.
Засаждане в домашни градини:
1,5 m х 1,0 m = 666 бр./дка
2,0 m х 1,0 m = 500 бр./дка –Оптимално !

Засаждане в промишлени градини:
2,0 m х 1,5 m = 333 бр./дка
2,0 m х 1,8 m = 277 бр./дка
2,5 m х 1,5 m = 266 бр./дка – Оптимално !
2,5 m х 1,8 m = 222 бр./дка – Оптимално !
3,0 m х 1,5 m = 220 бр./дка
3,0 m х 1,8 m = 185 бр./дка
3,0 m х 2,0 m = 166 бр./дка

ЗАСАЖДАНЕ НА ГОДЖИ БЕРИ.
Едно от най-важните условия за доброто прихващане на растенията е правилното им засаждане!
Засаждането на 2 и 3 годишни растения (когато са на гол корен)се извършва от началото на м. ноември (след окапването на листата) до средата на м.април (до развитието на растението).
Засаждането на 1-годишни растения в контейнери след преминаването на големите студове(за да ги предпазим от измръзване,тъй като са по нежни…..) през пролетта и лятото.
Засаждането на 2 и 3 годишни растения в контейнери се извършва през цялата година!
Засаждането на фиданките Годжи Бери става по следният начин:
Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 40/40/40 или 50/50/50 см. (дължина х ширина х дълбочина).Горният почвен слой се отделя настрани (в последствия с него се посипват корените в ямката на дълбочина).Когато не е извършено предпосадъчно торене на дъното на ямката се посипват около 100 грама суперфосфат и 2-3 кг. добре угнил оборски тор,който се омесват с малко почва от горният почвен слой или торф.Накрая се поставя хубава почва 3-5 см. която да служи като изолация между младите корени на растението и торта…
Растенията се поставят в ямката на дълбочината в която са били в разсадника,не повече от 3-5 см.по-дълбоко.

Когато се садят 2 или 3 годишни растения на гол корен подготовката преди засаждане се изразява в изрязването на засъхналите, силно наранените или счупе¬ните корени.
Реже се до здрава тъкан, отрезите се правят гладко, обърнати надолу към земята. Здравите корени само леко се опресняват. Запаз¬ването на повече и по-дълги корени помага за по-лесното прихващане и ¬бързото развитие на растението. След това в кофа (НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО)се приготвя добре разбита каша от една част пресен говежди тор и три части глина с раз¬редена вода. Коре¬ните се потапят в глинената каша и се разполагат свобод¬но в дупката, без да се сплитат и изви¬ват нагоре.
Между тях се хвърля само рохка¬ва пръст от горния пласт поч¬ва, която чрез стръскване на дръвчета и нагласяване с ръка трябва да се запълнят всичките кухини. Притъпква се няколко пъти внимателно с крак от пе¬риферията на дупката към цен¬търа, за да се уплътни пръста около всички корени. С наси-паната около дръвчета пръст се прави венец във формата на чаша, за да се задържа во¬дата от дъждовете и от полив¬ките.
ВАЖНО!!! Независимо дали почва¬та е влажна или не, засадено¬то дръвче се полива с 10-20 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръста да прилепне плътно до корените. След поливането от¬горе се разхвърля прегорял оборски тор, листовка, слама, сено, листа, кора, за да се предотврати изпаря¬ването на влагата. Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека прев¬ръзка във вид на осморка.
До есента ще са необходими по 2-3 поливки/месец за да може растението да се вкорени добре.
НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕКАЛЯВА С ПОЛИВАНЕТО,ОСОБЕНО ПРИ ПО ТЕЖКИ ПОЧВИ,ПРИ ПО ЧЕСТИ ВАЛЕЖИ,ТЪЙ КАТО ИМА ОПАСТНОСТ КОРЕНИТЕ ДА ЗАГНИЯТ И РАСТЕНИЕТО ДА ЗАГИНЕ!
Подържайте насаждението без плевели и трева, които се конкурират за влага и хранителни вещества.
Първото торене направете след доброто прихващане на растенията.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- www.razsadnik-elit.com )

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Орех - стволът на ореха не трябва да се отсича

Създаване на къпинови насаждения

Кога и как се засажда бадемът

Кога и как да садим ягоди?