Полска рецепта. Понякога популацията на мишките е много висока особено при суха зима, достатъчно са няколко семейства в градината, за да нанесат поражения. Добре е да се разхвърлят отровни примамки около дупките на гризачите в градината. Такива примамки се продават в селскостопанските аптеки, но могат да се направят и от самия стопанин.

Половин килограм житни отсевки се смесват със 150-200 гр. цинков фосфид - купува се от хуманитарните аптеки. Сместа се навлажнява с няколко капки растително масло и се поставя с лъжица в ходовете на мишките или в дървени сандъчета с дупки, през които мишките могат свободно да минават, но не могат свободно да излизат. Такива дървени сандъчета или други капани се продават в железарските магазини и се поставят в мазите, на таваните и др.

Сладка рецепта. Смесват се 20 гр. пудра захар с колофон (чамсакъз) и боракс. Сместа се поставя в дупките или около входовете с лъжичка. В градината или помещението, където се поставя примамката не се допускат деца и домашни животни.

Древна рецепта. Смесват се една част захар и брашно с две части гипс и сместа се поставя суха в плоска чиния. До нея се поставя друга чиния с вода. Предполага се, че мишката първо ще се наяде и после ще се напие. Гипсът се втвърдява в стомаха, където и остава. Така гризачът загива с пълен и гладен стомах. Вместо гипс някои стопани слагат ситно нарязани коркови тапи или добре натрошено стъкло все със същата цел.