От края на октомври до средата на ноември е подходящото време за тяхното засаждане. Най-благоприятният срок за засаждане не всички ягодоплодни видове е от края на октомври до средата на ноември, когото температурата на въздуха е от 4 до 5°С. Разбира се, може да се засаждат и през пролетта, но не по-късно от края на март началото на април.

При наклонени терени садете по-нарядко. Ако ще засаждате малини и къпини, трябва да знаете, че наклонът на терена е много важен фактор.

Малините обичайно се засаждат в редове, които са на 2,20-2,30 м или 1,80-2 м един от друг. При по-наклонени терени разстоянията на засаждането трябва да се увеличат с още 10-20 см. Вътре в редовете, в зависимост от растежната сила на сорта и способността му да образува издънки, храстите са между 40-60 см. В дворовете най често се прави по един ред малини покрай някоя от оградите.

Къпините се садят също в редове на 1,80-2 м един от друг. Вътре в реда изправено растящите сортове трябва да са на 90-100 см, растенията от полуизправените – на 1,20-1,40 м. Полустелещите и стелещите се къпини се засаждат на 2,5 до 3 метра. Когато се използват колове, разстоянието в редовете на стелещите се сортове може да бъде намалено до 1,20-1,30м.

Пазете дължината на корените. Корените както на малините, така и на къпините трябва да се запазят колкото е възможно по-дълги, с повече запасни хранителни вещества в тях. Затова се режат само счупените и засъхналите, а здравите се опресняват. Прерязването се прави така, че отрезите да бъдат ориентирани към почвата.

Трябва да се засажда много внимателно, за да не се повредят пъпките и особено образуваните през есента кълнове. Правят се дълбоки бразди или ямки с размери 25 х 25 х 30см. В тях корените на растенията се разстилат равномерно, без да се подгъват върховете им. Върху тях се насипва почва от горния 20-сантиметров пласт, като растенията се стръскват леко, за да попадне почвата между корените им. Притъпква се внимателно с крака, първо от периферията на кръга и после равномерно до самата издънка. Непосредствено след засаждането растенията се поливат, независимо от влажността на почвата с по 2-3 вода всяко.