Докъде стигнаха проверките за виртуалните животни? Има ли промени в обявените през есента поне 30% виртуални животни от общо заявените?

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Тези въпроси си задаваме от време на време, тъй като нищо не се чува от страна на министерството. Питахме и ресорния зам.-министър Стефан Бурджев.

Той каза в съкратен вариант: (по-подробен можете да видите във видеото)  

“Правихме сериозен и обстоен анализ. Основна цел на нас като политическо ръководство е ресурсът да отива по целесъобразност, за реалните производители, за реалното производство”. Прекрасни думи, никой не може да възрази, да каже, че това не е добро, не е правилно. Имало е анализ, има цел. И?

Още през миналата година станахме свидетели на очевидно безсилие от страната на държавата да се справи с т.нар. виртуални животни, които - както е известно, съществуват само на хартия и служат “собствениците” им да взимат субсидии. 

Първо беше лансирана версията, че агнилната кампания изкривява броя на животните в стадата. 

После предшественикът на зам.-министър Бурджев - Крум Неделков, предположи, че става въпрос за техническа грешка - теза, която набързо беше заметена с редица възторжени съобщения за разкрити схеми с виртуални животни, връчени на прокурори папки с доказателства и ... толкоз. 

При смяната на ръководството на Министерството на земеделието се дадоха заявки, че ще има нулева толерантност, ще се дебне, проверява и въобще ще се борят лошите измамници. Но към момента - няколко месеца след това, има затишие. 

“Провеждат се акции в страната от екипи на дирекция “Животновъдство” и БАБХ”, каза зам.-министър Бурдежв, създавайки впечатление, че се работи, но тихо, за да не събудим измамниците и да ги хванем по бели гащи. Или просто да не ги притесняваме с грубости и да си точат парите. 

Обикновено при успешни акции, в които има открити нередности настава бурна възбуда от страна на пресцентрове на всякакви институции, възторжено приписващи успехи, борба с корупция. 

Има два варианта - или не се правят акции, или по време на тези акции не се откриват нарушения. 

Как си обяснявате второто? 

През миналата година ДФЗ ни представи данни за нарушения. При проверката през есента на животновъди от Софийска област са проверени общо 15 бенефициери, като при 9 от тях са установени данни за неправомерни действия спрямо фонда. За тези 9 бенефициери е изпратен сигнал до Европейските делегирани прокурори. Дирекция „Технически инспекторат“ е констатирала, че от общо заявени по различни схеми на обвързана подкрепа 872 говеда са установени с надлежни документи само 308 говеда, посочиха от фонда тогава. 

Според зам.-министър Бурджев е рано да се говори за проценти. 
“Ситуацията е динамична и сме на ранен етап, за да правим общи изводи”, каза пред камерата ни той предпазливо в средата на март. 

Какъв ранен етап, ние мислим, че вече сте на финала?

Още през есента на 2020 г. от Националнта овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) настояха в отворено писмо до министерството и БАБХ за обявяване на списъци с всички животновъдни обекти, съдържащи брой, вид и категория животни в даденото населено място.
Беше отправен и апел за публикуването на всички проверки, извършени във връзка с инвентаризация на ВетИС, както и по сигнали за несъществуващи животни от началото на 2019 г. 

Проблемът е съществен и вероятна има интереси на хора с пари. 

Несериозно е всяка ново ръководство в министерството и в ДФЗ да подхваща наново темата, а не да продължи каквото е направено досега и да надгради, подобри, ако се налага, постигнатото. 

Анализите, оптимизирането на сътрудничеството - тези неща отдавна трябва да са направени и просто да се действа. 

“Като мине по-сериозен и по-дълъг срок, ще можем да направим обобщени изводи”, каза зам.-министър Бурджев, а за още - вижте във видеото. 

Колко ли години ще са необходими? И докато това стане, милиони левове текат не към фермерите, не към реалните животновъди. 

А те продължават на настояват, че има нещо нередно и то е в системата. Само преди седмици няколко организации настояха да се осъществи контрол в ИСАК при заявяването на пасища. Да имат право да заявяват пасища само стопани, които притежават пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, като същите трябва да са заявени по някоя от схемите за подпомагане в ИСАК. Площта на заявените пасища за подпомагане да е обвързана с животинските единици от заявените за подпомагане по схемите в ИСАК животни, а не от животинските единици на регистрираните във ВЕТИС животни на бенефициента. Така ще се избегнат злоупотребите от заявяване на пасища с виртуални животни, смятат животновъдите. 

Но ги съветваме да изчакат, защото в министерството са на ранен етап и им трябва време.