Случаите с виртуални животни, които се използват за точене на субсидии не са новост у нас. Още през есента на 2020 г. от Националнта овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) настояха в отворено писмо до министерството и БАБХ за обявяване на списъци с всички животновъдни обекти, съдържащи брой, вид и категория животни в даденото населено място.

Великото преселение на животни заради общински пасища

Беше отправен и апел за публикуването на всички проверки, извършени във връзка с инвентаризация на ВетИС, както и по сигнали за несъществуващи животни от началото на 2019 г. 

Досега искането им не е удовлетворено.

За нещастие журналистите, отразяващи аграрния сектор често попадат в центъра на разразяващи се конфликти между фермери - понякога дори не ги правим публично достояние, защото в крайна сметка се оказва “една кална, срамна история”.

Насред подобен междуфермерски скандал се озовахме преди дни, когато един фермер обвини друг, че има “виртуални” животни и точи субсидии.

Дончо Петров се свърза с нас и разказа: „В непосредствена близост с нашия обор е базата на „Агро А-Н Николови“ ЕООД, зърнопроизводител, обработващ около 6000 дка земеделски площи. Откакто съм в селото, фирмата не гледа никакви селскостопански животни, но има сключен през 2019 г. договор за ползване на общински пасища и мери по чл. 37и от ЗПЗЗ. Така дружеството източва евросредства по схемите за директни плащания без да е животновъд“ - посочва в сигнала си Петров,  който е един от тримата животновъди в ихтиманското село Стамболово и отглежда месодайни говеда от породата Абърдийн Ангус.

По думите му на 16 и 24 февруари тази година инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-София област са извършили  проверки на въпросната фирма.

Резултатите, констатациите и нарушенията са отразени в доклад, изпратен на Държавен фонд “Земеделие” и кмета на община Ихтиман. От БАБХ потвърдиха пред Агри.БГ, че са запознати със случая и че се работи по него.

Животновъдният обект на „Агро А-Н Николови“ ЕООД в Стамболово, в който няма животни, не отговаря на изискванията на чл. 137 от ЗВМД и беше закрит от ОДБХ-София област, твърди Петров и разказва още:

„При започване на проверката на 16 февруари в него бяха документално регистрирани 43 говеда. На място нямаше никакво животно. Цялата схема е възможна, защото Надежда Николова е едновременно едноличен собственик/ управител на фирмата и ветеринарен лекар на собствения си животновъден обект. 

Същият ден тя „заколи за собствена консумация“ в системата ВетИС 17 броя несъществуващи виртуални говеда, а след няколко дни още 3 броя, други три – изчезнаха. Останалите двайсет животни бяха намерени при техния действителен собственик в друго землище, в нерегистриран животновъден обект. Такива случаи не биха били възможни ако ние, животновъдите, имахме пасивен достъп до системата ВетИС и можехме да следим съмнителни лица и техните действия”, смята говедовъдът. 

Петров споделя пред нас, че на него фирмата му иска наем от 20 лв./дка за пасище, което те преотдават, след като са го взели от Общината.

Пасищата в това землище се оказват малко, около 250 дка, което означава, че апетитите към тях не са никак слаби.

Агри.БГ потърси и другата страна - Надежда Николова - собственик и управител на „Агро А-Н Николови“ ЕООД.

Пред нас тя каза следното:

“От две години се занимавам с животни - телета за угояване. Тези сигнали и проблеми започваха от края на февруари, иначе преди това работехме добре.

Имам няколко проверки до този момент, имам и съставени актове за това, че една част от животните не бяха ваксинирани.

За кратко време животните ми бяха при мой колега, защото се наложи да направя ремонт, който е видим.

Животните вече са при мен. Настанени са, защото покрай проверките се наложи да ги прибера преди да приключа с ремонта. Правя допълнителен навес, за да мога да складирам храна - това наложи да ги преместя за кратък период”.

Според нея причината са пасищата. “Аз имам 10-годишен договор. Те се опитват да направят така че да ми бъде прекратен договора като пускат сигнали, че нямам животни.  Животните са на място и мога да ги удостоверя във всеки един момент. Ако искате, елате да снимате”, добавя Николова.  

Една от проверките на ОДБХ е установила, че Николова е в конфликт на интереси заради това, че е едновременно и собственик, и обслужващ ветеринарен лекар на обекта.

“Потвърждавам го. Именно заради това искам да открия допълнителен животновъден обект, който ще бъде поет от мой колега. Защо съм го направила? За да не се налага да ангажирам колегите ми да ги ваксинира и да се грижи за тях. Но след като е в конфликт на интереси и ми е посочено, ще сложа мой колега”, обясни тя и добави: “Преди това пасището, за което имам договор, беше гора. Аз използвах пасището преди да има изискване да е поддържан животновъден обект. Тогава имах 5-годишен договор, когато успях да осека гората и след това, за да не ми се прекрати договора и да го продължа, съответно си набавих нужните телета. Може би покрай ремонта - когато телетата ги нямаше - решиха, че нямам животни”. 

Проблемът с виртуалните животни е голям в цяла България. Това е схема за точене на лесни пари и при това за сметка на истинските фермери. Проблемът с пасищата също е голям и очевидно апетитите за тях са огромни - особено, където са кът.

Не съдим кой крив - кой прав - не ни е това работата. 

Но, ако институциите, в чийто ресор е темата, не вземат мерки и не създадат адекватни правила, които да не настройват фермерите едни срещу други за едно парче земя, картината ще продължава да е тъжна. И нелепа.