Имам вече предварителни данни за някои от нарушенията, свързани с проблема с виртуалните овце. Това каза зам.-министърът на земеделието Крум Неделков без да даде някаква конкретика. 

Несъответствие: Къде отидоха 200 хил. овце?

Неделков присъства на откриването на Националния събор на овцевъдите
 
Зам.-министърът посочи пред журналисти, че разминавания в броя на декларираните животни е в рамките на 50% до 70% в някои от стадата, което отдавна се знае, но не можа да каже каква е причината, за да го има това разминаване.

“Ще се направи анализ - или се случва при регистрирането във ВетИС, или от фермера, който по някаква причина е завишил изкуствено броят на животните. Може и техническа грешка да се окаже...”, посочи зам.-министърът и добави: “Не искам да говоря неща, които са недоказани, непроверени. Това, което ми е докладвано в момента е за отделни разминавания в някои от стадата”. 

Както Агри.БГ писа многократно, близо 200 000 овце се губят между данните от преброяването на земеделските стопанства през 2020 г. и тези в информационната система ВетИС. 

“Наслушах се на всякакви специалисти, които обясняваха, че това не е възможно, но ето - възможно е. Когато фактите говорят, и боговете мълчат”, коментира явното несъответствие Симеон Караколев неотдавна пред Агри.БГ.

Не е ясно кога и дали тези анализи на проверките ще бъдат готови в мандата на служебното правителство и дали въобще има политическа воля този проблем да бъде решен.