Засега констатацията е, че 30% от заявените животни са виртуални. Всички бенефициери, за които е установено, че са мамили държавата и са давали неверни данни, ще бъдат санкционирани, увери земеделският министър Христо Бозуков в ефира на БНР.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Сигналите за виртуални животни се предоставят на ДФЗ и БАБХ, които извършват проверки. Установените нарушения ще се отразят върху изплащането на сумите. „Излизат все нови и нови данни за такива виртуални животни“, допълните служебният министър.

По думите му наскоро приключилият одит в БАБХ му дава основание да сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор Паскал Желяков. Проверката на инспектората сочи, че БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми за производство на пилешко месо и яйца, като вносът, главно от Полша, е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

Относно обслужването на т.нар. златен гьол Христо Бозуков обясни, че е възложил на настоящия изпълнителен директор на Агенцията по храните да изготви анализ какви средства, хора и оборудване са нужни, за да може държавата да поеме нещата в свои ръце. Това обаче може да се случи евентуално чак догодина.

По думите му драма в напояването няма. Както „Напоителни системи“ са осигурявали вода миналата година, така го правят и тази, така ще бъде и следващата. Идеята на онези 840 млн. лв. по Плана за възстановяване са били те да бъдат за българското земеделие, а не за едно държавно дружество. 

„Работа на държавата е да помисли за „Напоителни системи“, а не то да функционира като приватизирано дружество. И там излизат неща, от които става ясно, че дружеството е умишлено тласкано към фалит с цел приватизация“, смята ресорният министър. 

Той вярва, че още от следващата година ще има реален резултат, защото са осигурени 107 млн. лв. за рехабилитиране на 26 обекта по ПРСР. „Проектът беше спечелен, но не бяха осигурени 40 млн. лв. гаранция. Ние направихме всичко възможно, за да ги намерим“, допълни Христо Бозуков.