Проверки в четири обекта в община Любимец и един в община Свиленград в периода между 5 и 8 октомври са констатирали фрапиращи нарушения, съобщава Областна администрация Хасково. 

Фермери, вижте какво ви готвят политиците 

В първия обект в село Йерусалимово липсват 139 говеда, които фигурират обаче във ВетИС. Във втория животновъден обект в същото село са вписани 77 броя говеда, които физически липсват.

В третия обект в село Лисово проверката на място също не установява наличие на животни. Покривът на сградата и част от оградата и стените са разрушени. В обекта липсват поилки и хранилки и е видно, че там скоро не са били отглеждани животни. Пълномощникът на отговорното лице на обекта попълва декларация, че към 7 октомври 2021 г. там не се отглеждат животни, но при направена справка във ВетИС са налични 98 броя говеда. 

В тези три обекта е установена физическа липса на стотици животни, както и следи от пребиваването им. Към датата на проверките обаче, животните са вписани във ВетИС. Открити са и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати и др.

Останалите два от петте проверявани обекта са неактивни.

Докладът на проверяващите показва още, че в четири от обектите отговорните лица са свързани и са съпрузи. Той е изпратен до главния прокурор, заместник-министъра на земеделието, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

Тъй като животните в тези обекти не съществуват реално, но са регистрирани във ВетИС, те се използват при подаване на заявления пред Община Любимец по реда на чл. 37и, ал. 5 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и за разпределение на мери и пасища от Общинския поземлен фонд. 

По този начин собствениците или ползвателите на животновъдните обекти, представяйки неверни данни, печелят с предимство правото да ползват общински пасища, мери и ливади. Освен това те са неправомерно финансово подпомагани чрез субсидии от ДФЗ.