VR очилата (за виртуална реалност) може да са от полза не само на геймърите и търсачите на силни емоции. Оказва се, че те вече са влезли в употреба на един фермер. Той ги използва, за да повиши млеконадоя на кравите във фермата си, информира Agrostory.

Фермерът кмет, който иска да създаде биологичен район

Турският животновъд Изет Кочак се доверява и на друг нетрадиционен подход - пуска на кравите класическа музика. Докато благотворното влияние на творбите на прочути композитори е вече известно, то очилата за виртуална реалност са съвсем ново явление. За първи път опити с тях са правени през 2019 г. Над VR очилата за едър рогат добитък са работили IT-специалисти в сътрудничество с ветеринари. За основа е взета VR гарнитура за хора и е променена така, че да бъде удобна за поставяне на главата на животните. Специалистите са променили и цветовата гама, която устройството възпроизвежда.

Днес знаем, че едрият рогат добитък може да различава цветовете, включително зелено и синьо. Неговото цветово зрение обаче се различава от това на човека - по-бедно и по-бледно е.

След тестове специалистите са установили, че кравите също може да бъдат излъгани какво виждат, подобно на хората с VR очила. За това свидетелства намаляването на нивото на стреса.

Трудно е да се каже дали изобретението ще се използва масово във фермите. Изет Кочак обаче вече го прави. В стопанството му има 180 животни, сред които 100 дойни крави.

Кочак стартира животновъдния си бизнес през 2018 г. и неведнъж е изненадвал колегите и съседите си с нестандартни подходи. За да повиши млеконадоя, той осигурява и много добри условия за живот и пълноценно меню.

Търсим алтернативни начини да повишим продуктивността, тъй като цените на сеното и другия фураж сериозно се повишиха, споделя животновъдът.

Първоначално Кочак решил да използва класическа музика. Благодарение на нея, кравите станали по-спокойни, а понижаването на стреса спомага за по-доброто производство на мляко и по-високия млеконадой.

Следващата стъпка била тестване на очилата за виртуална реалност. Фермерът купува два комплекта за провеждането на експеримента. Само 10 дни след старта му кравите започнали да произвеждат повече и по-качествено мляко.

Обикновено получаваме по 22 литра мляко на ден от всяка крава. Средното количество на млякото от тестваните животните е 27 литра. Те гледат зелена поляна и това ги зарежда емоционално. Сега са по-малко напрегнати, допълва Кочак.

Вдъхновен от резултатите, фермерът поръчва още VR гарнитури, за да увеличи производството си.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Строят жилищен блок оранжерия

В биоферма отглеждат домати с класическа музика

Фермер отглежда зеленчуци с коледни песни