Ерик Гарсен е кмет с мисия. Фермер по професия, той е решил да запази заетостта на своите съграждани, създавайки от селото, което ръководи, биологичен район. Често може да бъде видян между лозята и лавандуловите полета, информира lifegate.it.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

„Тук в Прованс ние уважаваме работата, хората и природата“, казва Гарсен.

Moulin Saint Vincent е най-новата дестилерия на етерично масло в региона. Тук кметът, заедно със съпругата си, отглежда от десетилетия лавандула, розмарин, маслинови дървета и сено в необятната провинция на департамента Буш-ду-Рон ( Буш-дю-Рон) в южната Прованс. Срещаме го на връщане от полетата. Висок, усмихнат, с големи ръце като на човек, който от години се занимава с обработване на земя.

В селото на Гарсен няма фабрики, както и търговски центрове или занаяти. Ключът към оцеляването е земеделието.  

Ставайки кмет на последните избори в град Жук, село с 4500 жители на около 25 километра от Екс-ан-Прованс, той има много точна идея как да управлява тази територия със силно земеделско призвание - иска да я направи по-привлекателна, обединявайки усилията на всички фермери в района.  

Показателен е един от първите обнародвани укази, с които Гарсен отменя закон, забраняващ достъпа на овчарите до ливадите в страната, включително тези на кмета. Той е в сила от 2017 г. След събиране на 1200 подписа от жителите на района, указът е отменен, позволявайки всъщност връщането на стадата на територията - присъствие, което помага да се запази добро състоянието на необработваемите ливади и позволява на овчарите да се придвижват лесно със стадата си.

Връзката с територията и органичното призвание

Гарсен иска да използва всички предимства на областта Прованс, позната в цял свят с огромни, сякаш безкрайни, полета с лавандула. Тук също така се отглеждат лозя и маслинови дървета.  

Понастоящем цялата територия преживява селскостопански преход, който има за цел трансформация на производствените методи, като се фокусира върху биологичното земеделие.

Гарсен: Живея с дълбоко уважение към работата, хората и природата. Това е пълно потапяне в околната среда, споделя кметът, който притежава около 130 хектара, засадени с лавандула, розмарин и др.


Кооперацията, която управлява, събира около тридесет фермери, от които 20 са сертифицирани за биологично отглеждане.

Защо био? Работя с химия от 20 години и осъзнах, че работя със земята. Сега се ангажирам с тази промяна, защото усещам разликата. Печеля по-добре от преди, производството се увеличава. Но не печалбата ме движи, а защото се чувстваме по-добре, физически и психологически”. Търсенето на лавандула и други сертифицирани органични етерични масла нараства "и тук сме единствените, които го правят", казва още Гарсен.  

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министерството пренасочва 250 млн. лв. за позеленяване

Мерки 10 и 11: Наближава крайният срок за оценка на трайните насаждения

В биоферма отглеждат домати с класическа музика