Базираните на изкуствен интелект решения са способни да революционизират селското стопанство. Те го правят и сега, но потенциалът им е много по-голям. Финансовите и екологичните ползи са само върхът на айсберга. В момента някои селски райони разчитат на AI, за да противодействат на обезлюдяването, съобщава Youris. 

Идеи как да използвате ChatGPT във фермата

Нико е от младите хора, които са решили да поемат управлението на семейната ферма, в която са израснали. Заедно с родителите си той произвежда до 50 тона плодове на година. Областта Дубровник-Неретва, където живее, е най-южната и една от най-богатите в Хърватия. Въпреки това местните производители страдат както от специфичната география. 

Крайбрежните райони се възползват от силния туристически сектор, докато в долината на Неретва и на островите няма индустрии и всички икономически дейности са свързани със селското стопанство, отбелязва Нико. 

Един от проблемите, с които той трябва да се справи, е продажбата на плодове като прасковите. Те се развалят само за няколко дни. 

Тъй като нашият окръг е на километри от останалата част на страната, можем да ги продаваме само на местно ниво. В резултат на това някои от нашите продукти имат много ограничен пазар и то само през 3-4 месеца на туристическия сезон, обяснява Нико. Сега той е поел ангажимент по европейски проект да подобри качеството на живот в региона и да съживи местната икономика чрез базирани на изкуствен интелект приложения за селското стопанство.

Elmibit и Cropt са два от стартъпите, които са избрани да предоставят услугите си в рамките на dRural - европейски проект, насочен към справяне с обезлюдяването на селските райони чрез насърчаване на развитието и привлекателността на селските общности. 

След началото на войната в Украйна цените на торовете и пестицидите в окръг Дубровник-Неретва буквално скочиха до небето. Това постави фермерите под огромен натиск и ги принуди да произвеждат повече и повече, за да бъдат конкурентоспособни. Сега обаче трябва да произвеждаме устойчиво и да намалим отпечатъка върху околната среда. Единственият начин да го направим е като бъдем по-ефективни, като вземаме интелигентни решения въз основа на данни, казва Оскар Марко, съоснователят на Cropt. 

С цел намаляване на разходите и въглеродните емисии и същевременно повишаване конкурентоспособността на местната селскостопанска продукция Elmibit създава две приложения eOrchard и eVineyard.

Те помагат на фермерите не само да анализират времето и разходите за всяка производствена стъпка, но и да оптимизират практиките си, като предлагат кога и колко вода и торове да прилагат, което води както до финансови спестявания, така и до ползи за околната среда, обяснява създателят им Matic Serc. 

И двете приложения автоматично събират цял ​​набор от информация като данни за времето и изпарението на водата и подпомагат фермерите по време на целия жизнен цикъл на културата от вземането на решения и планирането до докладването на интервенциите на полето. Основната роля на AI е да свърже всички налични входни данни и да ги превърне в ценни прозрения, като анализ на производствените разходи и нуждите от напояване, но също така и в „прогнозиране на добива“.

„Прогнозирането на добива ни позволява да предоставим на фермерите препоръки относно използването на суровини като торове и пестициди, пропорционални на добива, но също така и информация за това колко продукция ще получат“, обяснява Марко.

„Това ще бъде ценно не само за оптимизиране на логистиката, дистрибуцията и продажбите, но и за оценка на стойността на земеделската земя и изчисляване на очакваните приходи на фермерите, което е ключова оценка за банките и застрахователните компании, както за отпускане на заеми, така и за възстановяването им в случай на повреда”, допълва той. 

Този вид предимства са сред причините, поради които се очаква глобалният пазар на базирани на изкуствен интелект решения за селското стопанство да се утрои почти до 2028 г. Експертите са съгласни, че те биха могли значително да допринесат за справяне с предизвикателството за изхранване на световно население, което ще достигне 10 милиарда до 2050 г. 



Вижте още:

В бъдеще земеделските култури ще имат по-дълги корени

Най-големият производител на боровинки във Великобритания се сдоби със сортировач с изкуствен интелект

Български робот за плевене с изкуствен интелект