Оранжерията, за която ще ви разкажем, не е класическа, но пък музиката в нея е. Производството е модерно, екологично, био, стопаните са млади и ентусиазирани, а традициите и родовата памет са важна част от мотивацията им.

Млад фермер с печеливш пазар в Швейцария

Тази отлична комбинация води и до пазарен успех за оранжерийните краставици и домати на семейство Тончеви, отглеждани на площ от 24 дка в Минерални бани, Хасковско. Най-младият представител на семейната ферма е 26-годишната Мария, която изоставя живота в столицата и се завръща в родното място, за да бъде млад и успешен земеделец.

Резултатите са вече налице. Днес семейството разполага с уникална по рода си оранжерия по нидерландски тип, затопляна с геотермална енергия, която функционира целогодишно.

Мария Тончева: Отглеждаме предимно краставици и домати от висококачествени хибридни сортове по биологичен начин. Ползваме топлината от минералната вода като източник за нашето парно. Не отделяме вредни емисии от нашата оранжерия.

Имаме си и друга разработена методика – грижим се за зеленчуците на музика, основно класическа. Наистина има голям ефект върху растенията. Всичко е енергия в света и всяко нещо си излъчва своята. Аз вярвам в това. Мислите и клетките са свързани, музиката има регенерираща функция както при хората, така и при растенията. Те са живи същества, които приемат абсолютно всяка енергия - на хората, които се грижат за тях, и на всичко друго от заобикалящата ги среда."

Установено е, че музиката влияе благодатно върху  човешкия организъм, а защо не и върху този на зеленчуците?!

До този извод стигнала настоящата студентка в Аграрния университет в Пловдид след сериозно проучване по темата и практически изпитания. Сега оранжерията ѝ е оборудвана с водоустойчиви тонколони, а работници и растения се повлияват благоприятно от великите изпълнения на класически композитори.

"Според изследвания класическата музика създава най-благоприятен режим на растенията, те много по-бързо и добре се развиват, имунната им система е по-силна. Добивите от културите се повишават, а вкусовите им качества са още по-добри", категорична е модерната фермерка.

Отгледани с естетика, зеленчуците на Мария са търсени на пазарите в столицата, както и на тези в Първенец и Бургас. През най-студените зимни месеци в оранжерията се отглеждат салати и марули, за да не се губи ресурс и работници, но Мария има амбицията и това скоро да се промени.

Мария Тончева: Много нерентабилно е зимното производство. През зимата светлината е малко, а тези култури имат голяма нужда от слънчеви лъчи. Ако не са слънчеви, трябва да са на мощни лампи, а те са скъпи. Осигуряваме им топлинния режим, но като нямат достатъчно светлина, добивът е наполовина." 

За да се постигне пълноценно зимно зеленчукопроизводство у нас, трябва да започнем от темата със субсидиите, смята производителката.

Контролът трябва да е още по-сериозен и изманиците да са сведени до минимум. Така ще има повече пари за реалните производители и за отварянето на други мерки на подпомагане. Сега със субсидията, която ние получаваме, не можем да си покрием дори семената.

За да се подкрепи реално българското оранжерийно производство, трябват радикални промени в подпомагането на сектора, защото времената са все по- несигурни и всяка държава трябва да се фокусира на 100 % върху родното си производство.

Искрено се надявам и вярвам, че ни очакват по-добри и успешни времена. Все повече млади хора ще се завръщат в България, за да се развиват тук, а защо не именно със земеделие“, оптимист е младата фермерка.