Компанията Delugan Meissl Associated Architects (DMAA) представи проект за сграда, която съчетава в себе си жилищна зона и оранжерия. Строителството й се очаква да стартира в края на тази година, съобщава Inhabitat.

IT оранжерия гледа домати в мусонни условия

Сградата ще бъде разположена в новия градски район на Бремен, Германия. Той получава нов живот – допреди това там се е помещавала производствената база на Kellogg – компания, която произвежда сухи закуски.

Новият район на брега на река Везер ще бъде зона, която ще съчетава работа, образование, развлечения и жилищни комплекси. Тя ще бъде максимално близо до природата.

Блокът оранжерия, който ще бъде построен от DMAA, ще се състои от 6 етажа, на които ще бъдат поместени от 30 до 54 апартамента. Крайният им брой зависи от количеството стаи в един апартамент и големината на офисите. Окончателното планиране предстои.

Всеки наемател на апартамент ще има достъп до общ балкон и други открити пространства, където ще се отглеждат растения. Там той ще може да общува с природата и другите хора.

На най-горния етаж на сградата ще се помещава оранжерия. До нея ще имат достъп както обитателите на апартаментите, така и работниците в офисите. Благоустроената територия около зданието ще предлага много възможности за разходки, каране на велосипед, скейтборд, кънки или тротинетки.

По проект сградата по естествен начин ще генерира кислород и ще поглъща въглероден диоксид. Архитектите са планирали да има специална основа, която ще се нагрява. Топлината ще се разпространява по всички помещения в сградата. Специални прозорци ще пропускат естествената светлина и ще пазят оранжерията на покрива. По естествен път топлината от жилищната част ще се извежда към покрива и по този начин ефективно ще се поддържа температурата в оранжерията, без необходимост от източник на допълнителна енергия.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещето? Соларна ферма и овцевъдство в едно

В биоферма отглеждат домати с класическа музика

Как се отглеждат подправки в оранжерия (видео)