Говедовъдът Данчо Спасов, чиято ферма в село Буковец, Видинско, е на повече от половин век, е убеден в традиционните методи на отглеждане и хранене и до ден днешен прилага на практика наученото от баща си, напук на все повече прилаганите у нас модерни технологии, споделя той пред Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС), чийто член е.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Още на 15 години той започва да помага на баща си във фермата, който пък от своя страна е поел работата от дядото на Данчо. Сега синът му и внукът му също помагат, защото ситуацията с работниците е сложна.

„Беше някъде през 80-те години. Тогава имах 12-13 крави. През 75-та започна внос на черно-шарени животни и аз отглеждах такива. Отказах се от тях, защото имах доста здравословни проблеми. Не издържат на нашите климатични условия… Започнах да отглеждам Симентал. Нашият регион навремето се славеше с Кулския Симентал, разказва животновъдът.

Във фермата му има около 40 крави и юнички, всичките си ги е възпроизвел сам, осеменява с бици, които си разменят с колегите, за да се разминава родословието. Обработва и 300-400  декара земя за фураж. Сам определя дажбите за животните, като ползва наученото от баща си и балансира със съвременните препоръки

При храненето трябва постоянство и наблюдение. Не може днес да даваш 10 кг концентриран фураж, а утре по 2 кг. Дажбите трябва да се определят според животните и тяхното състояние. Ние тук ги отглеждаме основно на паша и така животните се хранят с всичко необходимо – букет от полезни билки и трева”, обяснява стопанинът. 

Данчо Спасов: Свободно-боксовото отглеждане аз не го подкрепям, защото животните там само се наливат с храни и микроелементи, които могат съвсем естествено да си набавят при пашата. Е, тя не винаги е както ми се иска, но и ние хората не можем всеки ден да ядем кюфтета и кебапчета. И с кравите е така.

Пресушавам ги като направят 6 месеца бременност, постепенно. Започвам да прескачам доене и така постепенно като стане 7 месеца ги пресушавам. Шприцове и други химии не ползвам”, допълва Данчо и подчертава, че млеконадоят зависи много и от външните условия, а сушата тази година си е казала думата. Във стопанството му все още се дои на гюмчета. 

Бих направил доилна зала, само ако децата решат да продължат с този бизнес. Аз вече съм се изморил. Те трябва да поемат нещата, ако им се занимава”, казва дългогодишният говедовъд. Всичко, което е постигнал и изградил във времето, е с лични средства без помощ от държавата. Равносметката му е, че проблемите в животновъдството си остават нерешени.

Изкупната цена на млякото да е 60 стотинки, при тези цени на сирене, кашкавал и другите млечни продукти в магазина е престъпление. Сега например купувахме трици и до миналия месец един тон беше 400 лв, а сега от този месец вече ще струват 450 лв за тон. Кюспето, което купувам от рафинерията вече е 900 лв! А цената на млякото си остава същата… Не се издържа вече!”, заключава на финал Данчо Спасов.