Едимар Сантос Насименто от дете знае, че ще бъде фермер. Затова, когато му се удава възможност да се занимава само със селско стопанство, походът му към успеха става още по-стремителен. Днес 36-годишният мъж не само развива по модерен начин фермата си, но и се възползва оптимално от разположението ѝ, пише Agencia Sebrae. 

Думитру Гал - създателят на най-големия кооператив за ягодоплодни в Румъния

Едимар Сантос Насименто от 6-годишен знае, че мястото му е на село. Той израства с родителите си в Теофило Отони, Бразилия. След смъртта на баща му Хосе Порто през 2011 г., Едимар, който тогава работи в магазин в града, успява да види потенциала на фермата и решава да инвестира в селското стопанство и селския туризъм. Със знанията на селски човек, придобити от баща му, започва да превръща стопанството в най-проспериращото в региона.

Повярвах, че ще е възможно да живея единствено от приходите на фермата, когато открих проектите на Sebrae, казва Едимар Сантос Насименто. Sebrae e бразилска служба за поддръжка на микро и малки предприятия, която цел е да насърчава предприемачеството в страната.

С помощта на съпругата си Грациеле Сантос, сина си Клейтом Сантос и майка си Мария Емилия Сантос, Едимар поема в ръце стопанство от почти 10 ха. Съсредоточава се върху производството на органични продукти и разнообразяване на културите. В стопанството му може да видите различни плодове и зеленчуци - ацерола, гуава, грозде, маракуя, какао, авокадо, банан и т.н. Споделя, че неговите предшественици през годините значително са променяли технологията на производство, за да добавят стойност към продуктите и да увеличават рентабилността. 

По-голямо от радостта да изкарваш прехраната си от собствената си земя е да видиш, че всички постижения са резултат от усилията, положени като семейство, подчертава той.

Разбира се, пътят на Едимар Сантос Насименто към успеха е изпълнен с редица предизвикателства. Една от най-големите му трудности е необходимата инвестиция за разширяване на бизнеса. 

„В началото имахме нужда от кредит, за да инвестираме във фермата, но нямахме консолидиран източник на доходи, който да гарантира възвръщаемост в бъдеще. Трябваше да се структурираме и да изчакаме подходящия момент, докато го постигнем”, обяснява той.

Благодарение на програмите за стимулиране на бизнеса на Sebrae и нестихващия си оптимизъм, 36-годишният бразилец изгражда своята мрежа от партньори. Участва в  различни курсове за обучение - от получаване на сертификат за биопроизводство и дигитален маркетинг до курсове за естествени смеси за растения. 

Жена ми също влезе в програми за обучение, свързани с храната. Ние се стремим да подобрим нашите умения и знания чрез инициативи, разкрива той с гордост.

Едимар не спира до тук. Той разширява фронта на начинанията си и включва отдих и туризъм. Понастоящем фермата му произвежда и занаятчийски вина и сладкиши. Предлага на обществеността и колониално кафене,в което се предлагат прясно набрани органични плодове. Според Едимар общността е оценила усилията на Sítio Boa Vista за укрепване на местното селско стопанство и съживяване на региона: „Създадохме стратегии за разширяване на нашата производствена верига, наемане на работна ръка и стимулиране на икономиката“.

Сред предимствата на фермата на бразилеца е нейното разположение - по маршрута на Францисканските пътища. Sítio Boa Vista се счита за прекрасно място за почивка и презареждане с енергия. То е притегателна точка за поклонници, които се интересуват от стари занаяти с дърво. Изображенията на Свети Франциск и Дева Мария, нарисувани върху дърво, са най-търсените от тази публика.

Историята на Sítio Boa Vista отразява не само траекторията на един успешен бизнес, но и положителната трансформация, която селското предприемачество може да генерира в една общност. Едимар Сантос ще остане посветен на ученето и иновациите, за да развие по-нататък своя бизнес и своя регион. 

Предприемачеството за мен означава бъдещето. Ако не върви напред, ще изостанем, категоричен е той.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

От небето до земята: Историята на пилота фермер

Да успееш с традициите на баба

Млад фермер превърна традиционната си овощна градина в екзотична