В желанието си да помогне на своите колеги - дребните производители на ягодоплодни, да продават продукцията си на справедлива цена, Думитру Гал създава румънския кооператив Grădina Noastra. Неговата история е пример за успех, който може да се приложи и по нашите ширини, научаваме от румънското издание Agrointel. 

Инвестиционни предложения: Млад фермер с над 200 овце във Варненско

През последните години броят на насажденията с ягодоплодни в Румъния расте. Не всеки обаче успява да превърне инвестицията си в работещ бизнес. Точно затова Думитру Гал измисля стратегия, която да насърчи производството и продажбата. Днес кооперативът му, в който членуват над 40 малки производители, притежава собствен център за сортиране, пакетиране и съхранение, а плодовете се продават в голяма верига супермаркети. 

Продължаваме да растем. Имаме около 60-70 и дори повече хектара с боровинки, малини, касис, къпини, ягоди и други култури, споделя Гал, който без преувеличение допълва, че днес, когато става дума за ягодоплодни, те са лидери на национално ниво по площи.

В момента имаме проект за над 2 милиона евро за още 15 хектара боровинки, малини и ягоди. По отношение на защитените пространства имаме 4 хектара и чакаме да излезе проектът, където ще имаме защитени останалите 15 хектара, обяснява предприемчивият мъж.

Кооперативът на Гал стартира скромно. В началото разполага с микробус под наем и доверието, което е спечелил. Животът му е свързан със земеделието и животновъдството от детска възраст. Още като дете трупа опит като овчар. След това на 14-годишна възраст тръгва по света. Връща се с много знания и желание да направи бизнес в родината си. 

Започнах работа по кооператива през 2017 г. Взех микробус под наем. Спомням си добре, че първият доставчик на боровинки, Нику Вайда, ми даде парите за дизел, за да мога да транспортирам стоките от него до супермаркета. С Божията благословия успях да се развия много. Първоначално купувахме от малки производители. На практика бях посредник - купувах продукция от производителите, опаковах я и я транспортирах до веригата супермаркети, разказва Гал. 

След това той започва да прави доставки и към няколко платформи за търговия със земеделска продукция. През 2019 г. решава сам да стане фермер. Инвестира в площи с ягодоплодни и оттогава насетне бизнесът му процъфтява, тъй като търсенето постоянно расте. 

Купих плантация от три хектара боровинки. След това купих още два хектара боровинки, един хектар ягоди, един хектар къпини и така нататък, спомня си Думитру Гал. 

Да имаш собствени площи с ягодоплодни обаче има и своите предизвикателства. Затова фермерът започва бързо да се учи как да се грижи за растенията, търси опитни хора и технолози, за да може реколтата му да е със стандарт за качество и количество. Само няколко години по-късно Гал може да се похвали с доставки не само на територията на Румъния, но и в Италия, Австрия, Германия, Франция и Испания. Това са все страни, в които е намерил реализация на продукцията, посещавайки различни събития и презентации. 

Работата в кооператива Grădina Noastra кипи от май до декември

Производството в стопанствата на кооператива започва през май и продължава до късна есен, понякога и до декември, когато се берат последните плодове. Габриела Оливия Влад координира екип от над 100 служители, специализирани в грижата и брането на горски плодове, отглеждани на полето или в оранжерия. Част от работниците са румънци, върнали се от Италия и Испания, където са работили в същата сфера. 

Днес кооперативът разполага със затворена верига от производство до доставка. Има 3000 квадратни метра хале за пакетиране с хладилни камери и може да се похвали с една от най-ефективните пакетиращи линии в Европа. 

Открихме линията за опаковане преди няколко дни, след като я тествахме в продължение на няколко седмици. Има 69 станции, като всяка има скала и два QR кода, които ни позволяват да следим натовареността на всеки човек, работещ на тази станция, както и качеството на продукта. Ако някой работник по погрешка или по невнимание сложи несъответстващ плод в касетката и тя бъде върната от супермаркета, ние знаем от кое място, от кой работник е дошла тя. По този начин можем да разберем какво се е объркало и да не повторим тази грешка, обяснява Оливия. 

Думитру Гал не възнамерява да спира до тук. Той е направил планове за бъдещето. Една от целите му е кооперативът да се превърне в един от най-важните за сектора в цяла Европа. "Изглежда твърде амбициозна мечта за един млад мъж от Беюш, но имайки предвид какво постигнахме през последните 6 години, нищо не е невъзможно", казва румънецът. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Цветелина Недкова: Биволи се гледат лесно, ако имаш мерак

Млад животновъд залага на местния директен пазар с млекомат

Давид Пеич - най-добрият европейски биопроизводител