В началото на тази седмица цените на пшеницата значително се понижиха. Причината за това бе съобщението на Русия, че може да отворите черноморските пристанища за износ на зърно. Този развой на нещата не е сигурен, което повдига въпроса какво следва. Да, на пазара имаше ценови спад, но след това цените на зърното тръгнаха нагоре, пише Agrarheute.com.

Божидар Иванов: Очакваме голям срив при пролетната реколта

Във вторник, 31 май, европейските цени на пшеницата за новата реколта се понижиха с 15 евро до 392 евро за тон. За първи път от три седмици цените паднаха под 400 евро. От последния пик на цената от около 440 евро за тон на 17 май, спадът на цените е почти 50 евро за тон или 11%.

Сходна бе корекцията на цените в САЩ и на други важни международни търговски центрове.

Причината за спада на цените е перспективата за по-висок износ на зърно от Черно море, след като руският президент Владимир Путин изрази желанието си да освободи блокираните украински зърнени кораби от черноморските пристанища.

Високопоставен служител на ООН беше в Москва, провеждайки "конструктивни разговори" с руски служител за улесняване на руския износ на зърно и торове за световните пазари, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Русия е готова да разреши износа на украинска пшеница през Черно море, както и доставките на руски минерални торове, ако западните санкции бъдат облекчени, се казва в изявление на Кремъл.

Пазарът реагира на новините от Русия с рязка корекция на цената. Изобщо не е ясно обаче дали руските условия ще бъдат изпълнени от Запада и дали тогава износът наистина може да бъде обработен.

Ще бъдат ли отворени пристанищата?

Открилите се възможности за износ на зърно не са повод за отпадане на несигурността, която е налегнала глобалните доставки на зърно. Войната между Русия и Украйна продължава, а санкциите срещу Русия, които Путин искаше да отслаби, вероятно ще станат още по-строги. Конфликтът между двамата най-големи износители на зърно в света разстрои световните пазари на зърно и предизвика огромна световна продоволствена криза.

Анализаторската фирма СофЭкон обяви в началото на седмицата, че дори ако някои кораби, превозващи зърно, натоварено в края на февруари или началото на март, потеглят, това все още е далеч от повторното отваряне на терминалите и възобновяването на нормалния износ.

Износът на зърно от Украйна възлезе на 1,06 милиона тона от 1 до 30 май 2022 г., в сравнение с 2,8 милиона тона през май 2021 г., научаваме от доклад на украинското министерство на земеделието. Оттам казват още, че износът включва около 1,0 милиона тона царевица и само 42 000 тона пшеница.

Междувременно Ройтерс съобщи, че най-големият вносител на пшеница в света, Египет, е забранил търговията с пшеница на трети страни до края на август, като забрани всички частни продажби освен от правителството.

Египетското правителство също така възнамерява да изкупи всички култури от египетски фермери, след като войната в Украйна лиши страната от голяма част от черноморската пшеница, на която Египет разчита.

Американска пшеница е в катастрофално състояние

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) заяви, че американските фермери са засели 73% от планираните площи с пролетна пшеница към миналата седмица. Очакванията за реколтата от зимна пшеница са за резултати сред най-лошите в историята.

Министерството на земеделието на САЩ оцени само 29% от зимната пшеница като добра до отлична в седмичния си доклад за условията на прибиране на реколтата и напредъка на сеитбата. Тази оценка е сравнима с лошите резултати от 2006, 1996 и 1989 г.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Купуването на зърно от държавата заприлича на виц

Сушата настъпва отново в Добруджа

Русия ще пусне украинското зърно към Средиземно море, но има условие