Прогнозите са за една рекордна реколта при пшеницата. Това до голяма степен ще компенсира загубените добиви от Украйна и Русия заради войната. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Но по-големи са опасенията за пролетната реколта, където се наблюдава 30% по-малко засяване при пролетните култури – слънчогледа и царевицата. Там се очаква много по-голям срив, който да засегне именно маслодайните култури. Това каза доц. Божидар Иванов, ръководител на Център за икономически анализи на селското стопанство (CAPA) пред Boomberg TV Bulgaria.

Той коментира прогнозите за добива на зърнени култури в света и в България и основателни ли са притесненията за продоволствена криза.

“Очаква се реколта от около 780 – 790 млн. тона пшеница, което е върхов добив не само за последните няколко години, а и исторически. Загубените добиви от Украйна и Русия ще бъдат компенсирани с по-голямо производство в почти всички страни-производителки. Въпросът е каква ще бъде цената на този износ”, каза Иванов.

По думите му обстановката е такава, че всяка страна преразглежда своята продоволствена политика.

„Това, което създава несигурност на пазара, е, че купувачите искат да вземат все повече, за да задоволят своята несигурност. Продавачите от своя страна искат да задържат този износ, за да са сигурни, че изтъргуваните количествата няма да бъдат повторно изнесени, а че останат при тях“, каза той.

За българските зърнопроизводители миналата година е била много добра и тази година се очакват високи равнища на добив на пшеница. И то такива, че да бъдем спокойни от гледна точка на подсигуряване на населението с пшеница и хляб, каза специалистът.

Цялостната картина при зърнените култури, която наблюдаваме в момента, започна да се очертава преди две години, когато от една страна върви увеличение на глобалното производство на пшеница – доста над 750 млн. тона – а в същото време от се наблюдава устойчива тенденция на повишаване на цените, като пика се постигна тази пролет с началото на конфликта в Украйна, обясни още Иванов. 

Божидар Иванов: Това, което е ново в момента, е, че цените на дневна и на седмична база се колебаят с много, което не беше обичайно.

От Украйна продължава да има износ.

„По-голямото притеснение е за това какво предстои да се случи с новата реколта, както и с добивите, които продължават да са в зоните, окупирани в момента от Русия", алармира експертът.