Птицевъди излизат на национален протест пред сградата на Министерския съвет на 8 юни в 10 часа. Протестът е организират от Асоциацията на промишленото птицевъдство. Това съобщи Даниел Божанков, председател на управителния съвет за Агри.БГ.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Причините за протеста са няколко.

Бяхме излъгани! След проведени редица срещи с министрите на земеделието, финансите, икономиката и дори с министър-председателя, ни бе обещавано справедливо подпомагане заради загубите от пандемията COVID -19, наред с икономическите загуби, породени от войната в Украйна.

Говорихме за помощ във вид на ликвидни средства за покриване на загубите за изминали периоди. Пшеница и царевица на преференциални цени, справедливо компенсиране по пазарни цени при случаи на инфлуенца и салмонела при птиците и всичко това с краен срок преди три месеца”, обясни Божанков.

По думите му до момента на производителите е отговаряно, че не е възможно сектор "Птицевъдство да бъде подпомаган по Ковид мерки, защото няма нормативна база от ЕК, на която да се разработи помощ. 

“В същото време стана ясно, че в Румъния, Полша, Франция, Германия и други държави от ЕС за втора година намират механизъм за подпомагане на птицевъдите си именно по Ковид мерките”, категоричен е птицевъдът.

От началото на пандемията през 2020 г. до момента за секторите “Растениевъдство”, “Животновъдство” и “Пчеларство” са изплатени 309 млн. лева.

“Ние обаче не фигурираме в тези средства. Смятаме, че отношението към нашия сектор е обидно и неадекватно. Сектор “Птицевъдство” е най-големия вносител на ДДС в държавния бюджет от целия селскостопански сектор. Той осигурява заетост на близо 100 000 души в цяла България и е най-големият консуматор на фуражи спрямо всички въдства. Ние понасяме най-сериозните загуби и към момента секторът е оставен на произвола на съдбата”, каза още Божанков.

По думите му в същото време цените на яйцата, които излизат от производител за Х лева, се продават в търговските вериги на двойно по-висока цена. 

“Това е необяснимо за нас и като цяло ощетява сериозно крайния потребител”, добави производителят.

Божанков уточни, че по време на протеста пред МС ще се подаряват яйца на хората под наслов “По-добре да ги подарим, отколкото да ги продадем за без пари”. Също така ще има състезание по целена с яйца по мишени с ликовете на Кирил Петков, Асен Василев и земеделския министър д-р Иван Иванов.

Фермерите плануват и затваряне на пътя пред МС.

Исканията на птицевъдите са следните:

- Сваляне на ДДС на 5% при актуализация на бюджета за първично произведена селскостопанска продукция
- Включване на сектор “Птицевъдство” в кризисния бюджет отпуснат от ЕК за справяне с икономическите последици от войната в Украйна
- Включване на сектора по временната рамка от ЕК, която предвижда бюджет от 5% от ПРСР за КОВИД мерки
- Промяна в методологията за изчисляване на паричните компенсации по пазарни цени при унищожаване на птици заразени с птичи грип или салмонела и изплащането им в срок
- От парите за зърно, които държавата осигури, да се отделят средства (след направени изчисления)и да се дадат директно на птицевъдите за купуване на жито и царевица
- Да се отвори кредитна линия за финансиране на птицевъдите през ДФЗ с преференциални лихвени проценти

 

Даниел Божанков предупреди, че ако тези искания не бъдат изпълнени, това ще означава сигурен фалит за малките и средни птицевъдни предприятия.