Земеделските производители в Украйна са на път да приберат реколтата си от царевица и пшеница, която е възможно да достигне нивата от преди войната, въпреки продължаващите предизвикателства, показва проучване на Agricensus.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Въпреки официалната оценка, че около 30% от общата засадена площ ще бъде загубена на фона на продължаващи военни действия или руска окупация, напредъкът в сеитбата предполага, че поне 78% от миналогодишната площ вече е засята с царевица. 

Анализаторите дават своите оценки за реколтата от царевица в Украйна, като прогнозират от 22 до 28 млн. тона. Така например APK Inform очаква тя да достигне 25,2 млн. тона, докато Ukragroconsult прогнозира 25,7 млн. тона. Миналата година добивите от царевица в Украйна достигнаха 42 млн.тона, а година преди това производството бе само 28 млн. тона на фона на сушата и високите температури в страната. 

При реколтата от пшеница ситуацията е по-сложна. Зимната реколта заема най-голям дял от продукцията и е засадена преди началото на инвазията на 24 февруари.

За справка, до 5 милиона тона пшеница бяха пожънати само от Донецка, Луганска и Херсонска области заедно миналата година, регионите, които са опорната точка на руската инвазия и окупация, и регионите, които не се очаква да бъдат налични за жътва тази година. Така пазарните прогнози за реколтата от пшеница са в диапазона 17-20,5 млн. тона. През пазарната 2021/22 година Украйна е добила 32 млн. тона, а през 2020/21 достига 25,3 млн. тона.

Взети заедно, производството на зърно все още се очаква да бъде доста сериозно - въпреки че остават значителните предизвикателства по отношение на прибирането, съхранението, транспортирането и износа. В същото време се очаква потреблението да спадне на фона на голямо вътрешно движение на гражданите на страната, заедно с това много преработвателни предприятия бяха принудени да спрат работа на фона на войната. Трябва да се вземе и предвид още нещо - все още износът все още среща огромни трудности при транзита до дълбоководните пристанища на Черно море, а Украйна все още не е в състояние да изнася повече от 1-1,2 млн. тона зърно на месец.