Високопоставената представителка на ООН Ребека Гринспан проведе “конструктивни дискусии” в Москва с руския вицепремиер Андрей Белоусов, в рамките на които двамата обсъдиха как да бъде улеснен износът на зърно и торове от Русия към световните пазари, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, информира Ройтерс. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Гринспан понастоящем е във Вашингтон за разговори с представители на властите на САЩ, каза още говорителят.

Успоредно с това стана ясно, че военноморският флот на Русия ще осигури безпрепятствено преминаване на съдове с украинско зърно по пътя към Средиземно море, ако Киев разминира териториалните си води.

Такъв ултиматум е поставил външния министър Сергей Лавров по време на срещата му с бахрейнския му колега Абдел Латиф бен Рашид аз Заяни, информират агенция ТАСС и телевизия "Ал Арабия", 

По думите му руските сили ще гарантират такава безопасност в открито море "и по-нататък" към дестинацията им. Лавров обвини Запада, че създал "изкуствени проблеми" със затварянето на пристанищата за руски кораби и унищожаването на логистичните и финансовите вериги.

Според украинския президент Володимир Зеленски на черноморските и азовските пристанища на Украйна са блокирани около 22 млн. тона зърно, почти половината от износа на страната. През май тя е изнесла едва една трета от обичайните за месеца обеми.

Москва отправя предложението си преди очаквана среща на Лавров в Турция на 8 юни, където да бъде обсъдено създаването на морски коридор.
Русия е под натиск да допусне износ на зърно, след като блокира пристанището в хода на войната. Заедно с Украйна двете изнасят 29% от световните количества пшеница и 62 на сто от слънчогледовото масло и войната и невъзможността за доставки изстреляха цените в Северна Африка и Близкия изток, а ООН предупреждава за назряваща продоволствена криза.

Лавров увери, че Москва отдавна вземала мерките, за да направи възможното за решаване на проблема с хранителната сигурност, но не навлезе в подробности.


В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган отбеляза в разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, че ще направи всичко възможно за продължаване на преговорите между Киев и Москва и е готов да продължи да влиза в ролята на посредник. По-рано през деня той разговаря и с руския държавен глава Владимир Путин.

Предстои украинската страна да коментира. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обаче намекна, че разбира исканията на Русия, като нарече "основен проблем" мините в Одеска област. Друга трудност, очертана от него, бе свързана с доставките на руска продукция на пазара, а и с невъзможността Москва да застрахова съдове, които ще превозват продукция.

Условието за сваляне на санкциите се появи и в разговора на Путин с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон от миналата седмица.


Не може да става и дума под хуманитарен претекст да се поставя под въпрос сигурността на Украйна. Това заяви - в отговор на руското предложение - председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на двудневното извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел, пише БТА, цитирана от Дневник. 

Мишел отбеляза, че недостигът на зърно по света може да породи напрежение и това да доведе до натиск върху Европа. Той добави, че участниците в Европейския съвет са обсъдили възможностите за прекратяване на зависимостта от внос на руски енергоносители, както и за повишаване на разходите за отбрана.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни, че ЕС се подготвя за сухопътен износ на украинската зърнена реколта.