Капризите на природата продължават да бележат всеки стопански сезон и да поднасят изпитание след изпитание.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

И докато градушки унищожават реколтата в Садовско, Врачанско, Сливенско и Родопите, сушата отново настъпва в Житницата на България. Добруджанци са силно обезпокоени – пшениците вече са в стрес точно във фазата, в която наливат класове, а пролетниците имат сериозна нужда от дъжд за своето развитие.  

Стопаните няма как да забравят тежката и суха 2020 г., когато пропадна реколтата от основните полски култури. За да не се повтори ужасът и за да измолят благоволение от природата, на 2 юни земеделци от община Генерал Тошево организират молебен за дъжд в землищата край румънската граница. Вярващите ще се помолят за небесна влага и ще раздадат курбан за берекет.

Засушаването и липсата на валежи месеци наред се оказват трайни явления в Добруджа. По данни на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите през май в Добричка област са паднали едва 12 литра дъжд, които са крайно недостатъчни за близо 3,5 млн. дка с пролетни и есенни култури.
Статистиката на НИМХ също е обезпокоителна и показват, че за 10-годишен период в Добричка област са установени най-малко количества валежи. Особено проблеми се оказват години като 2013, 2019, 2020. 

За напояване е трудно да се говори, тъй като в Добруджа подводните води идват от голяма дълбочина и към днешна дата скъпоценната течност става още по-скъпа. Освен това язовирите в областта са с малки завирени обеми в сравнение с капацитета им, показва проверка на експертна комисия, назначена от областния управител Галин Господинов. Огледът е установил, че деретата и реките са с прораснала растителност и препоръката е почистване и продълбочаване. Докладът на комисията посочва още, че има изготвени и депозирани проекти от общините в Добричка област, чрез които да се коригират деретата и речните корита, но съм момента за тях няма средства.