Светът винаги ще има нужда от храна. Затова селското стопанство заема централно място в живота ни. Ако се интересувате от управление на добитъка, растениевъдство и опазване на водите и почвите, в световен мащаб ще откриете много държави, в които се предлагат различни обучителни програми. Кои от тях обаче са водещи - на този въпрос ще дадем отговор сега, пише Global Scholarships. 

Млад фермер: Успява се със знания, а не с пари

Най-добрите държави за изучаване на селско стопанство

САЩ 

В САЩ има доста университети, предлагащи селскостопански програми със завладяващ практически опит и международни стипендии. Студентите може да разчитат на практики в различни части на света и напредничави дисциплини в областта на селскостопанската икономика и инженерство. 

Австралия 

Има поне няколко причини да изберете Австралия за образованието си в сферата на земеделието. Там има огромни земеделски земи за практическо обучение. Австралия остава един от световните лидери, когато става въпрос за износ на селскостопански продукти. Тя е най-големият износител на пшеница, ориз и захарни продукти. Дългият списък от висши учебни заведения включва Университета на Куинсланд, Университета на Западна Австралия, Университета на Сидни и Университета на Мелбърн (UMelb).

Канада 

Селското стопанство е една от най-печелившите индустрии в Канада. Само през 2016 г. страната е спечелила 60 милиарда долара от своите зеленчуци, рапица и говеда. Това прави Канада една от най-добрите дестинации за изучаване на земеделие. Тя е дом на университети от световна класа, които предлагат разнообразни земеделски програми. Един от най-добрите е Университетът на Гуелф.

Сингапур  

Сингапур е популярна страна сред студентите, които искат да се занимават със селско стопанство. В Националния университет на Сингапур (NUS) студентите могат да изследват област, наречена Urban Farming. Тази програма се фокусира върху бъдещето на земеделието, включително решения за микробиоми за зелена среда. В Технологичния университет Нанянг (NTU) пък студентите могат да се съсредоточат върху селското стопанство на други региони, благодарение на Центъра за африкански изследвания на университета.

Германия 

Германия е плодородна страна, в която отглеждането на пшеница, царевица, ечемик и захарно цвекло се разрастват. Този сектор е осигурил на страната огромен доход от 5,28 милиарда евро /6,12 милиарда долара от 1991 г. до 2021 г. Тук студентите могат да избират от институции от световна класа, включително Университета Хохенхайм и Университета Гьотинген. Университетът на Хохенхайм, бивша Академия по земеделие и горско стопанство, предлага бакалавърски и магистърски курсове по селско стопанство на английски език. Освен това си партнира със 100 организации, като по този начин помага на своите студенти да предприемат стажове/практикуми в селскостопански съоръжения от световна класа. Привлекателно предимство са и ниските такси за обучение. 

Хонконг 

Въпреки че Хонконг е страна, ориентирана към бизнеса, тя също е добро място за селскостопански изследвания. Този сектор произвежда едва 0,6% от БВП на региона, но това се равнява на колосалните 966 милиона HKD/124 милиона долара. Хонконг също е една от най-добрите страни за изучаване на селско стопанство. Международните студенти, които желаят да учат в Хонконг, могат да го направят в различни институции. Китайският университет в Хонконг (CUHK) е най-популярният избор. Той предлага курс по растителна и селскостопанска наука, за да помогне на студентите да генерират селскостопански продукти с висока стойност и/или да разработят нови растителни технологии.

Швейцария 

Има само едно висше учебно заведение, което предлага селскостопански науки в Швейцария: ETH Zurich. То е обявено за 14-то най-добро училище в света по отношение на селскостопанското образование. Тук студентите имат възможност да пътуват в цял свят, за да трупат опит и знания. Включени са пътувания до Световната хранителна система, наред с много други институции. Има и селскостопански стаж, в рамките на който студентите живеят в швейцарска смесена ферма. Тук те се занимават със задачи, свързани със фермата, които ще помогнат за укрепване на техните земеделски знания и умения.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Незиха Ясимова: Държавата да се загрижи за реалните животновъди, а не за чакащите субсидии

Божидар Митов ще отбележи с тържество 33 години работа в земеделието

Дамите в селското стопанство: Виолета Койчева