Рафаел Симеудакис е от село Авгеники в Ираклион, Гърция. Той отглежда овце и създава млечни продукти - от прясно мляко до сирене, които носят името “Симеудакис”. Това, което е постигнал, той дължи изцяло на себе си и на своето възхищение към сиренето, пише Ypaithros. 

Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

През 2018 г., още преди да е навършил 17 години, любопитството отвежда критянина в училището за млечни продукти в Янина. Там той учи как се произвежда сирене. 

"Занимавам се с животни от малък, когато баща ми все още имаше кози. Тогава с моя брат близнак Костис се сдобихме с овце, които отглеждаме до днес", споделя животновъдът. 

Рафаел сравнява отглеждането на животни с грижата за едно семе. Започнеш ли, не можеш да го оставиш. Грижиш се за него, отглеждаш го, обичаш го, привързваш се емоционално. Макар от малък да е бил близо до животните, сега той е развил особена любов към правенето на сирене. 

"Харесва ми много. Бях любопитен да разбера как се прави сирене. Този продукт е възхитителен", казва той. 

Постъпването на Симеудакис в млечното училище в Янина не радва много родителите на младежа. Научава за него от свой учител в гимназията, който е от фермерско семейство. Не след дълго Рафаел се свързва с училището и решава да се запише първа година в него. Първата реакция на родителите му е негативна. Въпреки крехката си възраст обаче решава да не се съобрази с тяхната позиция. 

"Там има много добри учители, с които и до ден-днешен поддържам връзка. Те ми помогнаха много да се адаптирам", споделя Рафаел. 

Първите стъпки в производството на сирене

След приключването на обучението в училището в Янина и отбиването на военната служба Рафаел “плахо” започва да прилага уменията си, т.е. да прави сирене. Годината е 2012-а. 

"Започнах да правя сирене с малък казан и горелка, за да тествам какво съм научил. Първият ми опит беше неуспешен и бях разочарован", спомня си Рафаел. Въпреки това той продължава да пробва. Първите успешни опити го въодушевяват. За това, че е овладял изкуството на производството на сирене, красноречиво говорят лоялните му клиенти. Те редовно купуват от продукцията му. 

Днес Рафаел предлага богата гама от сирена и млечни продукти - гравиера, бяло саламурено, сладка мизитра, йогурт и много други. Произвежда и пръчици грюер, които доставя на таверните в района. 

"За първи път направих пръчиците грюер миналата година. Тази година интересът към тях нарасна и произведох повече. Въпреки че са по-трудни за приготвяне от кръгло сирене, си заслужават, защото се търсят", отбелязва той. 

Освен в таверните 31-годишният животновъд предлага продуктите си в различни магазини в района или директно на крайни клиенти. 

Поглеждайки назад към собствения си път в животновъдството и производството на сирена, Рафаел смята, че в тази професия е по-вероятно да се успее, ако човек има знания, а не пари. В това са го убедили проблемите, с които се е сблъсквал, и предизвикателствата като млад фермер. 

Със сигурност този, който има знания, ще стигне по-далеч, защото при грешка може да я поправи или изобщо да я избегне. Без знания може да загубите животните или продукцията си в рамките на година, казва Рафаел. 

Неговият съвет, ако искате да се занимавате с тази професия, е да имате хъс и да знаете, че животните са като малко дете. Те се нуждаят от постоянна грижа. Това е работа, която не се измерва в часове и дни, допълва производителят на сирена “Симеудакис”.

За Рафаел първичният сектор има нужда от подкрепата на държавата. За да навлязат в тази сфера, младите трябва да бъдат подкрепени и финансово, и с образование. Трябва да има хора, които да ги напътстват със семинари, за да се научат да правят устойчив бизнес, допълва той.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Братя Колчакови – животновъди, кукери и мераклии

Кои са топ фермерите на България?

Готвят лесен достъп до земя за всички, заети в селското стопанство