Огромен житен кръг със знака на тамплиерския кръст се появи във Вими, Франция, и ужаси фермерското семейство, чиято собственост е нивата. Необичайното явление е забелязано в началото на юли, информира Euro Weekly News.

Зърнопроизводител рекордьор счупи собствения си рекорд

"Видях, че житните класове са пречупени, но си помислих, че някой през нощта е вандалствал. След това осъзнах, че става дума за рисунък", казва Николас Беноа. Неговият баща е собственик на земята. По думите му рисунъкът бил добре направен.

Никога преди не сме виждали такъв кръг на живо. Само по филмите. Това е вандализъм, допълва младият мъж.

Житни кръгове са се появявали многократно през годините назад в Европа и Великобритания. Особено през 60-те години на 20 век. Оттогава насетне явлението е регистрирано в много страни. Няма научно доказателство обаче, че те са дело на извънземни, както мнозина смятат.

Рисунъкът във Вими представлява кръст във вътрешността на два кръга. Според Беноа той много наподобява кръста на рицарите Тамплиери. Някои го оприличават на железния кръст, използван от нацистите и Третия райх през Първата световна война.

Вими се намира край границата с Белгия - зона, опустошена от конфликти през вековете, включително и през Първата световна война.

Мисля, че тук е намесен по-висш интелект, който създава тези житни кръгове, казва пенсионирана учителка пред Ройтерс, след като изминава 70 км, за да види на живо необичайното явление.

Фермерът Беноа не споделя нейното мнение. "Някои хора ни казват, че това е тамплиерски кръст, че енергията се е просмукала през земята, че полето е благословено и може да лекува множествена склероза. Те са луди", казва той.

Хиляди, вярващи в теориите за извънземния разум, са посетили фермата, откакто бе съобщено за кръга и семейството публикува снимка в социалната мрежа. Дори премахването на публикацията впоследствие не спря потока от развълнувани хора.

Рисунъкът в житата е на площ от 300 кв. м. За фермера той представлява само щета, тъй като реколтата му ще е по-малка.

Това е един ужас. Ние не сме музей. Житните кръгове са красиви, но не и за нас, допълва Беноа.

Междувременно, след като медиите съобщиха за необичайното откритие във Вими, кръгове в житата се появиха и във Великобритания.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оптимистична прогноза за земеделския сектор

Тежка кампания за фермерите от Силистренска област

Емил Русев: Пазим българската пшеница