Ние сме като последните мохикани и сеем българска селекция пшеница. Браним сорт Енола, имаме 4500 дка с него, заяви Емил Русев, земеделски производител от Каварна.
 
 
Общо 26 000 дка са площите с житни култури в стопанството, които заемат около 50% от общия размер на обработваемата земя. Оказва се, че българската селекция е понесла по-лесно стреса от екстремните условия през пролетта на 2018 и зимата на 2019 г. Заради засушаването пшениците в Добруджа започнаха да губят братята си и това можеше сериозно да редуцира добивите. Дъждовете, които паднаха в средата на април, въпреки че бяха едва от 20 литра в Каварненско, спасиха посевите, обобщи земеделецът. 
 
Макар и с малко влага, житата от двата типа селекция веднага са възобновили развитието си и в момента са в много добра кондиция. 
 
По последни данни на ИАСАС, около 30-35 % е делът на българската пшеница по полетата у нас. Преди няколко години този процент беше 70. Насочването към друг тип пшеница е породено от факта, че западните сортове развиват повече равностойни братя и залагат на по-високата добивност. 
 
Сега в стопанството на Емил Русев се извършват необходимите агротехнически мероприятия с хербицид и фунгицид, за да се предпазят посевите от заплевеляване и от болести. 
 
„Бъдещето на земеделието е в модернизацията и дигитализацията”, категоричен е Емил Русев.
 
„Такъв тип земеделие видяха при посещението си при нас студенти от Икономическия университет във Варна”, посочи още Русев. Всяка година курсисти от специалността „Аграрна икономика” пристигат в стопанството край Каварна, за да видят как се прави модерно земеделие. 
 
„Студентите бяха ентусиазирани, видяха много нови неща. Огледаха площите с пшеница, рапица и току-що засетите с царевица, направихме демонстрация на модерна сеялка”, разказва още Емил Русев.
 
 
Въпреки напрегнатото и натоварено ежедневие около управлението на стопанството, ежегодната визита на студентите е преминала пълноценно, с практически лекции за сеитбената кампания, с показване на възможностите за постигане на по-високо качество чрез иновативна техника и нови технологии и извеждането на ефективна растителната защита. Пред студентите са представени системите за прецизно земеделие с GPS навигация, следенето в реални условия на показателите на машините и начините на управление от офис и мобилно приложение. 
 
Общо 7 дни е продължила сеитбата на 25 000 дка пролетни култури в стопанството, ръководено от Емил Русев. Стартът на кампанията е даден на 20 март, в деня на астрономическата първа пролет. Сеитбата е извършена на две смени при денонощна работа с две сеялки, уточни земеделецът. Царевицата и слънчогледът вече са поникнали. 
 
„Отрицателните нощни температури в момента са невероятен стрес за царевицата. Оказва се, че февруари и март бяха по-топли от април”, допълва още Емил Русев.