Много неясноти има около ефекта от кризата заради COVID-19 и икономическото възстановяване. Веригата за хранителни доставки доказа през последните месеци, че е способна да устои на сътресения, като масови ограничителни мерки из цяла Европа, срив на търсенето на продукти от страна на ресторанти, барове, кафенета и др. Към това се добави и скок на цените като последица, четем в новата краткосрочна прогноза на Европейската комисия.

Овцевъди: Мярка COVID-19 не трябва да е единствена

Както бе посочено в пролетното издание на краткосрочната прогноза, COVID-19 и въведените заради вируса мерки от страните членки създадоха шоково търсене отколкото шоково предлагане. Това определено създаде добра почва за развитие на някои сектори – млечни продукти, свинско месо, вино, домати, захар, вино и др.

В новия доклад за земеделския пазар в ЕС, публикуван на 6 юли, научаваме повече подробности за последните тенденции на пазара и възможностите занапред.

Полски култури

За сезон 2020/2021 производството на зърнени култури в ЕС по прогноза ще достигне 286,3 млн. тона, с 2,7% по-малко спрямо сезон 2019/2020, но с 1,7% спрямо средния показател за последните 5 години. Обемите се обясняват с по-малко засетите площи с есенници и със сухото време, което най-силно се отрази на пшеницата.

През 2019/2020 потреблението на зърнени култури в ЕС ще намалее с 0,6% заради по-свитото търсене на зърно от страна на пекарни и заведения за хранене по време на първите месеци от пандемията. Тази тенденция ще се промени към ръст през 2020/2021.

Колкото до маслодайните и протеиновите култури, през 2020/2021 производството на рапица ще бъде на сходно ниво като през 2019/2020 – 15,4 млн. тона. Производството на слънчоглед ще достигне 10,4 млн. тона, с 3,7% повече спрямо предходния сезон.

Производството на соеви бобчета и протеинови култури също ще върви нагоре, достигайки съответно 2,8 млн. тона и 4,5 млн. тона.

No-Till дава рекордни зърнени добиви в сушата

Специализирани култури

Заради мерките за справяне с пандемията потреблението на вино ще намалее със 7%. Европейската комисия отчита сериозен негативен удар върху износа и вноса на вино, респективно със 7% и 8% през сезон 2019/2020.

В сектор плодове и зеленчуци през последните месеци се забелязва поскъпване на ябълките заради по-слабата реколта през настоящия сезон и високото търсене по време на първите месеци от пандемията. Рекордно ниско производство – 3,1 млн. тона, се очаква при прасковите и нектарините заради неблагоприятните климатични условия. Това ще даде отражение върху цените, които вече са с 19% нагоре.

Производството на пресни домати ще остане стабилно през 2020 г., а потреблението ще отчете лек спад от 1%.

Мляко

През 2020 г. млякото, произведено в ЕС, ще достигне почти 144 млн. тона, с 0,7% повече от нивата през 2019 г. За този ръст най-много ще допринесат Германия, Италия, Испания и Холандия.

Месо

Производството на говеждо месо ще отчете спад от 1,7% през тази година заради свиване на търсенето през периода на ограничителните мерки, както и заради ограниченото предлагане, продиктувано от дефицита на фураж по време на сухата пролет.

Производството на пилешко месо ще намалее с 2% през 2020 г. Секторът се налага бързо да се адаптира към по-слабо търсене и по-ниски цени.

Тази година се очаква ръст на производството на свинско месо с 0,5%. Възстановяват се търсенето и износът към Китай.

Спад от 1,5% се задава в производството на овче и козе месо, дължащ се на спада в търсенето по време на Великден и Рамадан и логистични проблеми.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колко струва на румънците отглеждането на една овца?

Фермерски пазар – вече и в Балчик

„Розово сърце“ и „Алено сърце“ обраха овациите на фермерски пазар