Световният рекорд за добив на пшеница бе подобрен от новозеландски фермер. Той постигна внушителните 17,398 тона на хектар, пише Farminguk.com.

Рекорди: До 960 кг/дка от българска пшеница в Азия

Ерик Уотсън вписва рекорд в Книгата на Гинес за втори път. С новото си постижение той подобрява собствения си рекорден добив от 2017 г., когато прибира 16,791 тона на хектар.

За да разберете колко значително е постижението на Уотсън, ще споменем, че средно едно добре напоявано поле с пшеница в Нова Зеландия дава около 12 тона на хектар.

Да държиш рекорд в Книгата на Гинес е приятно признание за свършената работа и използването на иновации, казва гордият фермер. Развълнуван от постигнатото още през 2017 г., той открива начин, по който да подобри добива.

"Чрез използването на нови култиватори, преминаване към течен азот и проследяване на развитието на пшеницата по-редовно, успяхме да постигнем още един удивителен резултат", споделя Уотсън и добавя, че ще бъде доволен, ако всяка година увеличава добива с по 100-200 кг на хектар.

Фермерът даже и не се е надявал толкова много да надвиши предишния си рекорд.

Засята през април 2019 г. и прибрана на 17 февруари тази година, реколтата от пшеница сорт Kerrin по всяка вероятност ще бъде използвана за фураж на млечни крави.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оптимистична прогноза за земеделския сектор

Кои са трите стълба на консервационното земеделие?

Черна е жътвата в Добруджа