Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители във Великотърновско, предаде БНР.

Рекорди: До 960 кг/дка от българска пшеница в Азия

Кооперацията в село Поликраище регистрира близо три пъти по-ниски добиви в сравнение с миналата година въпреки агрохимическата обработка.

„Тази година добивите ни са около 360 кг/дка при пшеницата, докато миналата година бяха над 800 кг/дка. На фона на около 30 ст./кг, които се очертават, това са близо 100 лв./дка. При положение че правим инвестиции за около 140-160 лв./дка, ще се получи един вакуум между 40 и 60 лв., заяви председателят на кооперацията Марин Богомилов.

Ниски добиви отчитат и във великотърновските села Никюп, Ресен и Хотница.

Зърнопроизводителите от района посочват като основна причина за слабата реколта сушата. По думите им загубите няма да бъдат компенсирани от пролетниците - сушата вече се отразява неблагоприятно и на посевите със слънчоглед и царевица.

Драстично ниски са добивите от хлебната пшеница и в Шуменско. Жътвата на зърнената култура в района на Велики Преслав приключи при среден добив от 400 кг/дка, което е значително по-малко от прибраните миналата година 550 кг/дка.

“Площите с пшеница са общо 3350 дка. 60% от тях са дали по 580 кг/дка, но добивът от останалите е едва 140 кг/дка. Това е реколта, получена при еднаква технология на отглеждане, но на различни сортове и на различни терени", коментират механизаторите от Велики Преслав.

Анализът им показва, че първата пшеница, засята в началото на октомври върху 1400 дка, е провал за стопаните, тъй като не е издържала на сушата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Черна е жътвата в Добруджа

Проучване: 80% от дилърите на техника са засегнати от COVID-19

Жътва на лавандула: Ниски добиви и неясни цени