Жътвата на рапица в Добричка област започна. Стопаните прибират ранните хибриди от маслодайната култура.

На финала: Зърното в Силистренска област е почти прибрано

Средните добиви все още са ниски – 198 кг/дка. Малко над 29 000 дка са посевите с рапица в Добруджа през настоящата стопанска година. 

„Направихме опит и зажънахме рапица, но все още културата е зелена”, съобщи за Агри.бг Нели Стоянова, председател на ЗК „Възраждане” в село Паскалево. Тя уточни, че по принцип жътвената кампания започва с рапица и след това се жъне пшеницата, но поради екстремната суша и изсъхналите посеви се е наложило да приберат 3800 дка с житната култура.

Средните добиви от пшеница в кооперацията възлизат на 143 кг/дка. 

ЗК „Възраждане” е едно от малкото стопанства в Добричка област, в които се отглежда рапица. Маслодайното растение почти излезе от сеитбооборота на земеделските производители от Добруджа. Засушаванията през последните години през лятото и есента, точно в моментите, когато трябва да се подготви почвата за сеитба и да се засеят семената, доведоха до няколко поредни провала на реколтата.

През предходната стопанска година отново се наложи да се разорават площи с рапица в Добричка област. 

От засетите през 2018 г. 189 000 дка за реколтиране останаха 129 000 дка. 60 000 дка бяха развалени и презасети с пролетни култури. Така от печеливша култура рапицата лека-полека започна да трупа загуби и излезе от сеитбооборота.

През настоящия стопански сезон малцина се осмелиха да заложат на нея и затова площите с „жълтото” растение в Добруджа едва надхвърлят 29 000 дка. В годините назад интересът и цената на рапицата доведоха до бум и посевите достигнаха до 330 000 дка.  

Надеждите в момента на земеделските стопани, които заложиха на маслодайната култура, са за добра цена, с която да успеят да се „спасят” от финансовия колапс, предизвикан от провала на пшеничната реколта.