Сиренето Гулианка е добре известно за румънците. То се произвежда от овче мляко в Гулианка - селище в окръг Браила. Тайната на уникалния му вкус, заради което е смятано за най-вкусното в Румъния, се крие в тревата, която овцете пасат. Тя расте върху солена почва, богата на минерални соли, съобщава Adevărul. 

Не можеш да продаваш сирене по 300-годишна рецепта в супермаркета

Кристинел Сима, един от овцевъдите в Салча-Тудор Гулианка - местност на 70 километра от Браила, се грижи за 700 животни. Той потвърждава, че сиренето е специално поради качеството на тревата и солената почва. 

Бог ни благослови със солена почва. Благодарение на него тревата има особен и пикантен вкус, което прави сиренето най-доброто. Това е натурално и здравословно, направено само с мляко, произведено от нашите овце, хранени с най-добрата трева в страната, казва фермерът. 

В района на Гулианка има 23 000 хектара пасища, а животновъдите имат около 24 000 овце. Едноименното сирене е само ценен местен продукт, но и марка, която е регистрирана в OSIM от кметството на Салча-Тудор. Ежегодно местните власти организират фестивал на сиренето Гулианка. 

Преди почти осем години властите на Гулианка започнаха процедурата за признаване на сиренето на европейско ниво. Предизвикателство пред признаването му е изискването производителите да бъдат организирани в сдружение. Засега това не може да стане.

Проблемът е, че не всички овцевъди в нашия край разбират ползите, които би ни донесла тази акредитация. От известно време се опитваме да направим кооперация, за да отворим млекопреработвателна фабрика, защото без такава фабрика няма как да получим сертификат. Засега не съм успял, точно заради такива типични румънски нагласи, като "защо да влизам в съюз с вас, за да печелите от мен". В крайна сметка ще оставим негативно настроените и ще обединим тези, които наистина искат да работят, отбелязва кметът на селото, който също е животновъд.



Вижте още:

Румънски тв водещ за цената на копривата: Държавата е бизнес, наречен Румъния

Дамите в селското стопанство: Валентина Йосифова

Сухо мляко и сухо вещество в млякото – каква е разликата?