Когато от дете си закърмен със селското стопанство, земеделието за теб не е просто професия, а начин на живот.

Такава е историята на Илия Проданов - зърнопроизводител и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

"Моята история започва с раждането ми. Аз съм наследник на земеделски производител. Баща ми се занимава със земеделие от 92-а година. Аз съм роден през 1991-а. Тоест от както съм се родил, аз съм отраснал в семейното стопанство. Не съм мислил никога през живота си да се занимавам с нещо друго. Така че историята ми започва от дете", обясни Илия Проданов.

В началото семейното стопанство е 300 дка, когато Илия и брат му Георги порастват, с тях пораства и стопанството им, а декарите земя се увеличават на 13 000.

Какво обаче мотивира младия фермер да продължава?

"Винаги казвам, че не можеш да създадеш земеделски производители. Те са си там и когато ти си отраснал със земя или си свикнал със земята, нищо не може да те отдели от нея. Единствено само фалит може да накара земеделски производител да се откаже. Няма друг начин", категоричен е той.

През последните години сектор “Селско стопанство” претърпява трансформация. Все повече политики се обръщат към по-зелени практики, които да гарантират опазването на околната ни среда и производството на достатъчно храна. 

Ключът обаче е в младите хора, които имат основна роля в тази трансформация. А ОСП подпомага тяхното развитие.

"Да, наистина има приеми за млад фермер. Сега в изменението на Стратегическия план има и приеми за нови фермери. Това е страхотна инициатива за стимулиране на млади хора да влязат в земеделието. Може би не всички от тях в последствие стават земеделци, но дори 10% да го направят все пак е постижение за законодателството и въобще за ОСП, че са привлекли млади хора. Честно казвано в България, моето наблюдение е, че нещата не са толкова зле, колкото в Европа с прямо младите хора. 

При нас има доста млади хора в земеделието, доста наследници, които да поемат бизнеса на своите родители, така че вижда се това унаследяване и за това е важно да укротим сега този процес на загуби, които понася сектора, за да може тези млади хора да ги запазим, да останат и да имат интерес да го работят като бранш", добави Проданов.

В този контекст - какво би казал Илия Проданов на младите хора, които все още не са сигурни, че техният път минава през земеделието? 

"Може би аз съм един пример за това колко хубаво е селското стопанство. Вие знаете, че съм председател на Националната асоциация от една година и промяната в начина на живот - изместването на ежедневието ми по институции, носи едно главоболие; едно неразположение; едно неприятно настроение и когато се върна на полето - искам да ви кажа, че нито главоболие усещах, нито проблемите ги чувствах, нито имах проблеми със съня. Да си земеделец е благодат", заключи Илия Проданов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg