Традициите са възможност да намерим своята печеливша ниша. Точно по този начин преуспява семейство Кояно от окръг Галац, Румъния. То се радва на успех на пазара със сирене, произведено по рецепта на над 300 години, която се предава от поколение на поколение. Сиренето не се предлага по супермаркетите, тъй като продажната цена там не е рентабилна, съобщава сайтът Adevărul. 

Сухо мляко и сухо вещество в млякото – каква е разликата?

Във фермата на Кояну се отглеждат над 1000 овце. Тя се намира на около 5 километра от Галац. Готовата продукция, която надхвърля 80 кг сирене на ден през летните месеци, се продава директно. По това време от годината семейството дори не смогва да удовлетвори всички поръчки. 

Тайната на успеха на Кояну е в старите рецепти. Семейството е поредно поколение животновъди, като сред най-ценените продукти е още овчата извара. 

Това е същата рецепта за сирене, която сме предавали от поколение на поколение. Това е нашият актив, чрез който винаги успяваме да имаме заявки, които надхвърлят производството ни. Много е добър и естествен. Първоначално хората бяха скептични, но след това видяха разликата с това, което се предлага на пазара. След като опитаха нашето сирене, те останаха наши лоялни клиенти, споделя Анджела Кояну. 

Отказът от супермаркетите идва наскоро, когато предложената от управителите им цени се оказват неудовлетворяващи. Плановете на фермерското семейство за тази година включват инвестиция във фотоволтаични панели - така ще бъдат намалени разходите за производство и съхранение на сирената. Предстои фермата да бъде отворена за посещения, особено за деца. 



Вижте още:

Фермер: Имиджът на фермерите никога не е бил толкова лош

Нови сортове и продукти бяха отличени като иновативни

Дамите в селското стопанство: Валентина Йосифова