На прага на пролетта румънският тв водещ Дан Негру реши да постави на дневен ред темата за високата цена на румънската коприва. Той показа опаковка с коприва, която се предлага в голяма верига супермаркети. Това провокира мигновено ответна реакция - както сред потребителите, така и сред фермерите, пише Agrointel. 

70 земеделски министри обсъдиха в Берлин хранителните системи на бъдещето

Според Дан Негру цената на копривата е преувеличена. Измита, опакована и етикетирана - кг коприва се предлага за около 38 леи (14.98 лв.), или за 19 леи за пакет от 500 грама, който водещият показва. 

Намерих румънска коприва в супермаркета за 20 леи (7.88 лв.) за половин килограм. Това е около 7 евро/кг. Държавата е бизнес, наречен Румъния!, написа Негру във Facebook профила си.

Хората, които следват тв водещия в социалните мрежи, не се забавиха да му отговорят. Част от коментиращите отбелязват, че копривата расте диво в природата. Всеки, който иска може да си я набере напълно безплатно, стига да има време и желание. 

При фермерите е много по-евтино. Зависи, разбира се, откъде я взимаш копривата, може да трябва да изхвърлиш половината, коментира един от хората. Той уточнява, че опакованата в магазина коприва е била взела от безопасници източници, измита и почистена. Това има значение за крайната цена. 

Трудът на тези, които берат и произвеждат копривата, трябва да бъде възнаграден, както и разходите за опаковка и маркетинг, допълва друг. 

Коприва има по всички хълмове, по всички долини. Отидете да ги вземете, не ги купувайте от магазина. Аз си бера от градината. И честно казано, не бих избрала други, дори и да ми плащат на същата цена като в магазина. С два чифта ръкавици още усещам паренето, пише една жена в комента. 

Друг от последователите на Негру отбелязва, че темата, която повдига, е подходяща за разговори на пейката в неделя

Това е търговия. Тази коприва е за хората, които обичат да я ядат, но нямат време да я берат. Тя е добре опакована, отговаря на стандарти за хигиена и качество, за да струва толкова, казва той и допълва, че никой не е длъжен да купува коприва от пазара. Щом се предлага, значи се търси. 

Друг човек твърди, че има познат, който произвежда коприва в оранжерия и я продава само за 2,25 леи (0.89 лв.) за килограм. 

Сред коментиращите темата има и хора, които приветстват инициативата на Дан Негру да подчертае факта, че теоретично безплатен продукт има висока цена в супермаркета, където се предлага красиво опакован и се съхранява на студено.

Поздравления! Винаги искате да покажете нещо, но румънецът тези дни вече не е румънецът, който се бори за родината. Бабите и дядовците дори вече нямат думата. Новото поколение така няма да ви разбере. Срам за тази държава. Какво беше и как ще свърши, четем в един от коментарите под поста на Негру. 

Друг коментар насочва вниманието към преувеличените цени на румънските продукти спрямо вносните, дори ако става въпрос за подобни продукти, продавани на същото в супермаркета. 

Влязох в магазин в Тимишоара. Имаше седем вида сирена от Швейцария, Франция, Италия, Германия и само един вид румънско сирене и то беше най-скъпото, отбелязва коментиращият.
 



Вижте още:

Анализ: Пазарът отсява производителите на етерично-маслени култури

Урсула фон дер Лайен стартира стратегически диалог за селското стопанство

Румъния се бори с инфлацията при храните