Изкупните цени на млякото у нас засега се движат в низходяща посока спрямо същия период на миналата година. Прогнозите включват около и над 15% намаление както при кравето, така и при овчето мляко.

Очаква се да отпадне доказването на определени литри мляко по обвързана подкрепа

Последните данни от САПИ за средата на март 2024 г. са за седмични изкупни цени на краве мляко от 0,90 лв./л без ДДС, което на годишна база е спад с 15,9%. Подробната разбивка на движението на цените за две години назад сочи, че след плавно поскъпване на суровината от средата на 2022 г., което продължава до март 2023 г., цените отново тръгват надолу.

При овчето мляко се очертават цени от 1,70 лв./л и 2 лв./л, което е средно 15% под нивата от миналата година”, съобщи за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

„Много трудна е реализацията на овче сирене за износ. Има около 400 тона нереализирани обеми от овче сирене от миналогодишното мляко, а вече идва нова компания. Търговците трябва да балансират – да свалят цени, а за това ще трябва да се освободят залежалите обеми в преработката. Оттам ще се свали цената на млякото, което ще влезе в мандрите”, обясни браншовият представител.

Важно е да се отбележи, че засега ценовите спадове се отчитат само в първите нива на веригата на доставки. На практика в търговските вериги не се наблюдава намаление на цените на овчето сирене и млечни продукти. За постигането на баланс в първичното производство обаче изглежда ще се разчита на дотациите.

„В крайна сметка подпомагането от 2023 г. на годишна база сумарно (за преходната национална помощ, обвързаната подкрепа, de minimis, заради войната в Украйна) – е от 110 лв. до 190 лв. на брой овца. Това е добър ресурс влязъл в сектора, който донякъде диктува по-плавното понижение в цените на млякото”, поясни на финал Симеон Караколев.

Подробни данни от статистиката може да видите в таблиците и графиките по-долу.